Британска агенција Ројтерс пренела је данас изјаву председника Србије Александра Вучића о томе да се разматра уводење обавезног војног рока.

„Још увек размишљамо о томе, зависи од финансија“, пренео је Ројтерс Вучићеву изјаву.

 

Циљ је да војска појача борбену готовост, наводи британска агенција, уз оцену да на Балкану с времена на време расту тензије.

Додаје се да је Србија, кандидат за чланство у ЕУ, задржала добровољно служење и резервни састав, а да је председник Вучић данас рекао новинарима у ваздухопловној бази у Батајници да разматра увођење обавезног војног рока који би требало да траје између три и шест месеци након 2020. године.

У тексту се подсећа да је служење обавезног војног рока укинуто пре девет година.

Ројтерс наводи и да Србија последњих година ради на јачању своје армије – кроз донацију шест борбених авиона МИГ-29 од Русије и куповином десет хеликоптера фирме Ербас, а да је у буџету за 2018. за војску опредељено 703 милиона долара, у односу на 693,8 милиона прошле године.

Србија која је војно неутрална сарађује са НАТО кроз програм Партнерство за мир (2015. потписала је Индивидуални акциони план партнерства – највиши ниво сарадње са алијансом за земље које желе да постану њене чланице), током прошле године учествовала је у више од 100 вежби које је организовао НАТО или нека од њених чланица, укључујући и 13 вежби за обуку и седам билатералних актвиности са САД и само две са Русијом, напомиње британска агенција.

Војне снаге Србије су од 1991. године у потпуности професионалне, али слабо плаћене и лоше опремљене, пише Ројтерс.

 

ИЗВОР

Оставите Коментар