Из Африке је нестао невиђени број припадника злогласне Вагнерове групе, коју неки сматрају „приватном војском“ руског председника Владимира Путина.

Група Вагнер, коју предводи један од Путинових најближих сарадника, повлачи десетине својих прекаљених плаћеника прекаљених из борби у Африци да их пошаље у источну Европу, где руске снаге на граници прете Украјини, преноси „Дејли бист“.

Према речима двојице високих војних официра у Централноафричкој Републици (ЦАР), невиђени број Вагнерових плаћеника напустио је земљу у јануару да би се упутио у источну Европу, а још њих ће отићи у наредним недељама.

„Обично када чујемо да су неки отишли, сазнамо да их има само шачица, понекад пет или шест људи у року од месец дана“, рекао је један официр, који ради у војном штабу у главном граду ЦАР Бангија, за Дејли Бист.

„Ово је први пут да чујемо да десетине нестају за месец дана.“

Један човек, кога су снаге Вагнер групе недавно притвориле, рекао је за Дејли Бист да је чуо како војници ЦАР-а у кампу где је био заточен говоре о изненадном „егзодусу“ плаћеника, који су кренули директно у Украјину.

Тајно присуство тамо где Русија званично нема

Тај потез долази пошто украјинске власти извјештавају да Русија повећава своје испоруке оружја, муниције и војне опреме сепаратистичким регионима у Украјини, док активно регрутује плац́енике за борбу против текућег сукоба.

Украјинска војна обавештајна служба саопштила је прошле недеље да Москва спроводи „активно регрутовање плаћеника“ послатих у регионе под контролом руских сепаратиста. Неки Вагнерову групу називају Путиновом „приватном војском“. Њихови чланови се често тајно шаљу у регионе за које Русија пориче да су им на било који начин званично присутни.

Ово није први пут да Вагнерова група прераспоређује трупе из ових приватних специјалних снага из Африке или других борбених зона у складу са Путиновим развојним спољнополитичким циљевима, упркос томе што Kремљ негира да Вагнерова група има било какве везе са руском владом.

Беллингцат-ова истрага (Беллингцат је холандски веб-сајт истраживачког новинарства специјализована за проверу чињеница и обавештајне податке, оп.а.) објављена у новембру показала је да је више од 200 Руса послато у Белорусију да дестабилизују земљу уочи председничких избора у августу 2020. из других жаришта где је била распоређена Вагнерова група, укључујући ЦАР.

Уколико би Путин затражио од својих Вагнерових сарадника да појачају дестабилизацију унутар Украјине, вероватно ће неки од тих руских плац́еника бити повучени у тој мисији из подсахарске Африке, наводи Дејли бист.

Ово је први пут да су Руси отишли ​​у тако великом броју откако су Вагнерови плаћеници стигли у ЦАР на захтев владе пре више од четири године, рекао је војни званичник, који је рекао да су плаћеници дошли из Русије, Украјине и Белорусије и да су сада враћајући се одакле су дошли.дошли.

„Њихови супервизори су нам изричито рекли да је око 20 Руса отишло у источну Европу овог јануара“, рекао је незванично за „Дејли бист“ други званичник, који блиско сарађује са руском групом.

Политика ротације задатака

„Оно што разумемо јесте да Руси који су отишли, и они који ће отићи касније, то раде као део политике ротације задатака и да ће бити смењени у догледно време“, додао је он.

Али изгледа да нико не зна тачно када ће стићи замене за одустале плаћенике, да ли ће уопште стићи. Пословање Вагнер групе је често толико обавијено велом тајне да чак и људи са којима раде у ЦАР-у имају врло мало информација о томе шта заправо раде.

„Да, они деле обавештајне податке са нама… Али ту се често завршава. Ретко знамо било шта о њиховом распореду или плановима“, рекао је војни званичник. Вагнер група је распоредила више од 1.000 људи у ЦАР.

Иначе, група је прво међународно признање стекла у Украјини на врхунцу упада Русије у ту земљу 2014. године, када су њихови чланови оптужени за ратне злочине.

Организацију је основао Дмитриј Уткин, бивши припадник руских специјалних снага, а тренутно је под санкцијама САД због помагања сепаратистима које подржава Русија у источној Украјини.

Kако је Си-Ен-Ен раније јавио, Уткин је некада био шеф обезбеђења Јевгенија Пригожина, руског олигарха који је блиски повезан са Kремљом. Пригожин је постао познат као угоститељ, а надимак „Путинов кувар“, због уносних уговора о угоститељским услугама које је пружала његова компанија.

Вођа бившег специјалисте ГРУ

Пословна публикација руске медијске групе РБЦ је пре неколико година објавила да се Уткиново име појавило у корпоративној бази података као извршни директор једне од Пригожинових компанија. Истовремено, Пригожин негира да је финансијер Вагнер групе – тајне и, по руском закону, нелегалне организације приватних војних оперативаца. Али оптужбе и оптужбе о групи се упорно понављају, деманти долазе „реда ради“, а њихово постојање је заправо јавна тајна.

Руска телевизија РБЦ објавила је 2016. детаљан извештај о Вагнеру у контексту глобалне индустрије приватних војних извођача.

Група је регрутовала многе своје плаћенике из руске војне обавештајне агенције познате као ГРУ, а њен оснивач Уткин – звани Вагнер – ветеран је елитних специјалних снага ГРУ за специјалне операције. РБЦ је известио да група делује под надзором Генералштаба Оружаних снага Русије.

Оставите Коментар