Оштро супротстављени ставови обележили су јучерашњу седницу Савета безбедности УН, на којој се расправљало о новом извештају о раду Унмика. Од неизвесности да ли ће се седница уопште одржати или одложити због амбасадорке тзв. Косова у САД, Вљоре Читаку, до запаљивих порука које су неки од представника држава чланица изрекли за говорницом и потеза министра спољних послова Ивице Дачића који је изазвао буру у јавности и покренуо лавину коментара.

Покушај Велике Британије да одложи седницу

Три дана уочи одржавања седнице, појавила се информација да би иста могла бити одложена.

Како је тада наведено, разлог је био тај што на заседање у Њујорку, наводно, не може да дође амбасадорка тзв. Косова у САД Вљора Читаку.

Према сазнањима, у питању је била намера Велике Британије, која 1. новембра преузима председавање Саветом безбедности, да се испланирани дневни ред промени, односно да са њега буде скинута расправа о КиМ.

Промене у одржавању седница о КиМ од наредне године

Ово представљање извештаја о раду Унмика и стању на Косову је последње ове године, а и последње тромесечно јер ће се ти извештаји од идуће године подносити на шест месеци.

Досадашња пракса је била да седнице одржавају свака три месеца, а након притиска од САД и њених европских савезница, постигнут је договор да се ове године одрже три, а 2020. године две седнице.

САД: Приштина да укине таксе, а Србија престане са кампањом за повлачење признања тзв. Косова

Представник САД је рекао и да је у циљу приближавања две стране одрживом миру, председник САД Доналд Трамп именовао Ричарда Гренела за специјалног представника за мировне разговоре Србије и Косова.

  • Таксе уведене на робу из Србије су погоршале ситуацију, као што је и кампања Србије за повлачење признања непотребно подигла тензије – рекао је представник САД.

Он је рекао и да охрабрују косовске лидере да брзо формирању владу која ће наставити дијалог и која је спремна да укине таксе на робу из Србије, као што и Србију охрабрују да престане са провокацијама и кампањом повлачења признања.

Сукоб ставова Велике Британије и Русије

Руски амбасадор Василиј Небензја рекао је да ситуација на Косову не улива оптимизам и да је дијалог између Београда и Приштине „дуго био парализован“, а да је сада, како се изразио „у коми“.

Што се тиче Русије, он је рекао да њихова позиција остаје не промењена.

  • Ми смо за то да Београд и Приштина постигну међусобно прихватљив договор, базиран на Резолуцији 1244 Савета безбедности Ујединињених нација. Он би морао бити у складу са међународним правом и прихваћен од стране Савета безбедности – рекао је Небензја додваши да договор не би требало везивати за рокове.

Представник Велике Британије с друге стране рекао је да је неопходно да полиција самопроглашене државе Косово учествује у операцијама и на северу Косова и Метохије.

Заједничка порука свих амбасадора: Наставак дијалога што пре

Амбасадори земаља чланица Савета безбедности УН позвали су Београд и Приштину да под хитно наставе дијалог. Иако супротстављени у ставовима по питању косовског питања, чланице СБ УН сагласни су да две стране морају што пре да се врате за преговарачки сто.

Кина тражила да се поштује територијални интегритет Србије

  • Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, разуме њену легитимну забринутост по питању Косова и поздравља напоре Србије да нађе решење косовско питање – рекао је кинески амбасадор.
  • Надамо се да ће Косово показати политичку вољу, прекинути праксу унилтаралног увођења царина, посветити се примени Бриселског споразума и учинити напоре за наставак дијалога две стране – додао је он.

Кина истовремено позива на уздржавање од потеза који би довели до ескалације ситуације и истиче да је важно да се о питању Косова расправља и даље у СБ УН.

Приметна промена односа међународне заједнице према косовском проблему

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је после седнице СБ УН да је приметна промена односа међународне заједнице према косовском проблему, наводећи да на седници није било позива земљама да признају независност тзв. Косова што је, како је рекао, ретко.

Дачић је у изјави после седнице СБ УН о ситуацији на КиМ, рекао да је приметна велика разлика у томе како су седнице изгледале пре неколико година, а како сада.

  • Очигледно да је Србија веома ојачала своју спољнополитичку позицију, да су активности председника Александра Вучића и његово учешће на једној од прошлих седница СБ и наша свеукупна политика допринели да се боље разуме ситуација око КиМ – рекао је Дачић.

Указао је и да на овој седници нико није позвао друге земље да признају тзв. Косово, што је, каже, ретко.

  • Промениле су се ствари, али ми не можемо да будемо задовољни ситуацијом на КиМ, како се испуњавају све међународне обавезе које је Приштина преузела и зато је неопходно да се о КиМ расправља стално на СБ – рекао је Дачић.

Дачић: Читаку је српска држављанка, ово је доказ

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић изјавио је у Њујорку да је амбасадорка тзв. Косова у САД Вљора Читаку и даље држављанка Србије, документујући то фотокопијом њеног извода из књиге држављана.

Он је додао и да је она уписана у матичну књигу рођених за подручје Приштине.

Дачић је на седници СБ УН посвећеној ситуацији на КиМ показао како је изгледао извод из матичне књиге рођених које су српске власти издавале 1990. године на КиМ који је двојезични, а текст је прво написан на албанском, па на српском језику.

  • Хоћете ли да погледате, тада сте имали десет година – упитао је Дачић Читаку и додао да је и она имала такав извод, на албанском и на српском језику.

Он је навео да су чак и Србима на КиМ издавана двојезична документа, прво на албанском, па на српском језику.

  • Како вас није срамота да лажете да нисте имали право да користите албански језик у Србији – упитао је Дачић Вљору Читаку.

Оставите Коментар