Председник Чешке Милош Земан изјавио је уочи посете Србији следеће седмице да не би искључио могућност да једног дана Чешка повуче одлуку о признању Косова као независне државе, додавши ипак да ће то бити „мало тешко спровести“.

Земан је подвукао да, како је казао, ратни злочинци не би требало да воде ниједну земљу у Европи.

У контексту повлачења признања независности Косова које је досегло до 15 држава, Земан је, упитан зар не би Чешка требало да буде једна од првих већих држава која је „укинула признање Косова“, истакао: „Бојим се да ће, ако немамо значајну мањину, сетивши се да је Косово одбила да призна Шпанија са каталонском мањином, Кипар из сличних разлога, Словачка са мађарском мањином, то бити мало тешко спровести. Али, опет, не искључујем да ће се то једног дана догодити. На крају крајева, ратни злочинци не би требало да воде ниједну земљу у Европи“, поручио је Земан, у интервјуу за чешки портал Парламентни листy.

Земан је додао да се слаже са министром одбране Чешке Лубомиром Метнаром да је признање Косова „дипломатска грешка“, нагласивши улогу такозване Ослободилачке војске Косова и бившег премијера привремених институција самоуправе у Приштини Рамуша Харадинаја.

На констатацију да бивши косовски премијер има прилично занимљиву прошлост и да су (вероватно) сведоци убијени, те му се зато не може судити, Земан је кратко рекао „да, ОВК, то се зна“.

Земан је рекао и да ће предстојећа посета Србији бити пре свега економског карактера, али да ће се дотаћи и теме Косова.

Он је напоменуо да подржава постепено приближавање Западног Балкана Европској унији, „са изузетком Косова“.

Оставите Коментар