Руска морнарица објавила је како је открила пет нових острва који су се „указали’ након топљења ледењака у удаљеним крајевима Арктика.

Након експедиције руске војске у августу и септембру ове године острва, која су све до сада била скривена испод ледењака, уцртана су на карте, али им још нису дата имена, потврдио је заповедник руске северне флоте, вицеадмирал Александар Моисејев.

  • Ова је ситуација наравно углавном настала због промена које се догађају с ледом. Онде су пре били ледењаци, а након отапања, урушавања и промена у температури открили смо нова острва – појаснио је Моисејев на конференцији за новинаре у Москви.

Отапање ледењака на Арктику у раздобљу од 2015. до 2019. било је горе него у било којем другом петогодишњем периоду од када се спроводе мерења, открио је забрињавајући извештај УН-а о последицама глобалног загревања, који је објављен прошлог месеца.

Студија, коју је саставило више од 100 аутора на основу 7.000 научних докумената, показује какве ће последице раста нивоа океана, брзог топљења ледених покривача на Гренланду и Антарктику и смањење ледењака имати по 1,3 милијарде људи који живе у врло ниским подручјима или у високим планинским пределима.

Раст нивоа мора могао би да се повећа за метар, што је десет пута више у односу на 20. век, уколико емисије гасова стаклене баште наставе да расту, предвиђају стручњаци у извештају.

Такође, до 2300. године раст нивоа мора могао би да премаши пет метара.

У руској експедицији на два архипелага – Земљу Фрање Јосипа и Новају Земљу – учествовало је 60 особа, укључујући и научнике из Руског географског друштва.

Моисејев је најавио како ће ускоро свако од острва добити своје име.

Оставите Коментар