Синоћ је у просторијама Градске организације пензионера Града Пирота, одржана трибина посвећена српским хероинама Милунки Савић и Катине Левандис-Станковић.

Водитељи трибине у организацији Градске организације пензионера града Пирота су били Мила Панајотовић, кустос пиротског музеја и Миодраг Милић, официр у пензији-потпуковник. Трибини је између осталих присуствовао и Милан Петровић, потпредседник Српске Деснице, патриотске организације којој је у основи свог деловања очување српске традиције и културно-историјских догађаја српског народа.

Посебну пажњу на трибини оставиле су чланице женског удружења “Златно грло” које су отпевале неколико традиоционалних песама из српске историје.

На трибини се говорило о веома запаженој улози жена у борби за слободу српског народа, где је прва међу једнаким, свакако најпознатија српска хероина Балканских ратова и Првог светског рата, жена са највише одликовања у историји ратовања Милунка Савић.

Такође се говорило и о Катини Левандис-Станковић, гркињи удатој за пироћанца, која је након Првог светског рата била најзаслужнија за подизање Грчког војничког гробља на брду Метиљавица крај Пирота, где је сахрањено 358 грчких војника и официра који су били стационирани у пиротском крају уочи завршетка Првог светског рата.

”Одбор пиротске општине је 1924 године донео Одлуку да део гробља на Метиљавици где су сахрањени грчки официри и војници, уступи у трајну својину грчкој држави где се данас налази Грчко војничко гробље као нераскидиви симбол пријатељства братског православног народа Грчке и Србије. Због тога желим да са вечерашње трибине упутимо молбу градској управи Пирот да убрза процедуру именовања једне од улица у Пироту која би носила име Катине Левандис-Станковић” -нагласио је Милан Петровић, потпредседник Српске Деснице.

Оставите Коментар