Патрола руске војне полиције нашла се на удару након што је ушла у источну област Деир ез Зора, коју држе Сиријске демократске снаге (SDF) које подржавају САД.

Локални наоружани нападачи, од којих су већина чланови војног савета SDF-а Деир ез Зора (DMC), отворили су ватру из својих јуришних пушака на патролу одмах након што је прошла прелаз Салхија који раздваја области које држе влада и SDF. Наоружани људи су већ чекали патролу.

Руску патролу, коју су чинила четири оклопна возила, пратила су два хеликоптера. Међутим, нису узвратили ватру на нападаче, вероватно зато што су на лицу места били ненаоружани цивили. Према Сиријској опсерваторији за људска права (SOHR) са седиштем у Лондону и другим изворима сиријске опозиције, ниједан руски војник није повређен. Министарство одбране Русије за сада није коментарисало опасан инцидент.

После напада, коалиција предвођена САД распоредила је јединицу у близини прелаза Салхија. Амерички војници су виђени како стоје раме уз раме са наоружаним људима који су извели напад. У октобру, група бораца DMC-а спречила је патролу руске војне полиције да уђе у град Џинина у западној области Деир ез Зора. Тада нису пуцали на патролу нити покушавали да нападну руске трупе.

DMC, на челу са бившим чланом ISIS-а Рашидом Абу Хавлом, озлоглашен је по својим криминалним активностима, углавном по трговини нафтом и дрогом. Формација има веома блиске односе са америчком Централном обавештајном агенцијом (CIA).

Мало је вероватно да су DMC борци деловали сами. Напад на руску патролу је можда био планирана провокација са циљем да се руске трупе држе даље од дела Деир Езора који држи SDF. SDF, чије трупе би требало да прате и чувају патролу, тек треба да коментаришу инцидент. Напад вероватно неће проћи некажњено.

Руске снаге у Сирији могле би да одговоре ударом на положаје DMC-а, или чак његовим илегалним операцијама трговине нафтом и дрогом.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар