Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да су опозиционе снаге које се налазе ван граница земље припремиле нови план за дестабилизацију државе. Власти Белорусије су са тим упознате и обелоданиће те планове, додао је он.

„Они (опозиција) су већ израдили план. Ја сам га упутио у администрацију да га анализирају и објаве како би сви видели шта они желе. То је смешно. То је план како да обезбеде финансирање, ништа друго се не може рећи“, наводи речи Лукашенка портал „СБ. Белорусија данас“.

План је буквално смешан, поновио је он.

„Читам и мислим: зар ће Запад опет бити глуп и дати паре за то. Сами ћете видети план. О чему је реч? Већ су се спремили да пониште Устав и ако њихов план буде реализован, да поново изведу народ на улице. Историја их ничему није научила“, навео је белоруски председник.

Подсетимо, након председничких избора 9. августа 2020. године у Белорусији су почели масовни протести опозиције. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. Осим тога, одржавани су и митинзи присталица Лукашенка, чија је инаугурација одржана 23. септембра.

Односи Белорусије са западним земљама нагло су се погоршали након председничких избора. Европска унија није признала изборе као слободне и демократске, а такође ни Александра Лукашенка за изабраног председника. Европска унија, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Канада увеле су санкције низу белоруских званичника, као и предузећима повезаним са актуелним властима Белорусије. Касније су ове санкције проширене.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар