Одржавање седнице је било неизвесно због противљења САД, Велике Британије, Немачке и Пољске

У седишту Уједињених нација у Њујорку вечерас је почела седница Савета безбедности о ситуацији на Косову, а ставове Србије заступа шеф дипломатије Ивица Дачић, док је као представник лажне државе Косово дошла Флора Читаку.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је Србија поуздан, конструктиван и предвидљив партнер, те поздравио расправу у седници СБ УН о Косову.

Дачић је подсетио да је он потписао Бриселски споразум у току дијалога Београда и Приштине, али да Приштина није испунила своје обавезе из поменутог споразума. Он је додао да сви знамо због чега је дошло до застоја у дијалогу.

– За сваку је осуду изјава Рамуша Харадинаја у којој оптужује УНМИК и генералног секретара УН-а за писање “лажних извештаја”, као и одлука о прекиду сарадње са Мисијом највише међународне организације. Подсетићу да је Харадинај, током састанка са највишим завничницима ЕУ, оптужио и ЕУ да је “убила дијалог” – рекао је министар.

Након Ивице Дачића, реч је добила Флора Читаку која је одмах кренула са нападима на Србију. Читаку је подсетила да је Србија “сама поднела свој предлог МСП” и додала да Србија “прича бајке”. Такозвана косовска амбасадорка у САД Флора Читаку изнела је вечерас низ оптужби на рачун Србије, рекавши, између осталог, да је Београд тај који тражи изговоре да не седне за преговарачки сто у Бриселу.

– Неприхватљиво је да је Србија претворила ово тело у театар који је постао сцена за Србију да прича своју бајку свету, измишљење прича у који не сами не верује – рекла је Читаку и додала да су седнице изгубиле своју сврху.

Србија условљајва дијалог уклањањем такси, казала је Читаку и понавила да је одлука о таксама директан одговор на “агресивну и бруталну” кампању српске владе против тзв. Косова. Према њеним речима, таксе нису проблем већ су само изговор Београда за одбијање да седне за сто са Приштином у Бриселу.

Флора Читаку је шокирала присутне када је запретила да ће бити “бескрајне драме и сукоба” док Србија не призна “Косово” као равноправног партнера. Такође је оптужила Србију да није искрена у ангажовању у дијалогу о нормализацији и истакла да се неће водити дијалог о постојању тзв. Косова као слободне државе.

Представница лажне државе Косово изнела је став да се “нова држава родила у Европи” и да Приштина одбија дијалог о томе да ли је “(тзв.) Косово” независна држава или не.

До последњег момента било је неизвесно да ли ће седница бити одржана јер су се четири земље, САД, Велика Британија, Немачка и Пољска, противиле да се редовни тромесечни извештај генералног секретара УН о КиМ нађе на дневном реду седнице.

--