Румунска премијерка Вјорика Данчила оптужила је западноевропске лидере да примењује двоструке аршине када критикују њену земљу због корупције и оштрих мера против антивладиних протеста.

Данчила, чија влада тренутно председава ЕУ, указује да је корупција проблем и у западној Европи, истичући да међу лидерима Уније није било повика када се француска полиција сукобила с демонстрантима из покрета „Жути прслуци“, преноси данас „Политико“.

Оцене румунске премијерке одраз су тензија између источних и западних влада у ЕУ, које су појачане протеклих година и прете да проналажење заједничког језика међу лидерима блока још више отежају, оцењује бриселски сајт.

– Румунији није дозвољено оно што је другим земљама допуштено да раде – рекла је Данчила у интервјуу „Политику“, истакавши да је реч о „двоструким стандардима“.

Румунска премијерка каже и да није видела да је ико дошао у Европски парламент и рекао „Желимо резолуцију о Француској“.

Румунија се протеклих месеци суочила с растућим критикама Европске комисије и Европског парламента да та источноевропска земља назадује у борби против корупције и срља ка истом нелибералном путу на каквом су већ Пољска и Мађарска.

Премијерка Румуније је, међутим, одбацила поређења њене владе с владама у Будимпешти и Варшави, које су обе на удару процедуре ЕУ због оптужби да крше основне вредности европског блока.

Таква поређења је неретко правио Ги Верхофстад, лидер либералне АЛДЕ групе у Европском парламенту, а Данчила каже да његове примедбе показују да је „он већ у кампањи“ уочи мајских избора за нови сазив ЕП.

Данчила сматра непоштеним и то што су само њена земља и Бугарска подвргнуте надзору против корупције кроз годишњи извештај ЕК.

„Видела сам позамашне случајеве корупције и у Холандији, Француској, Немачкој. Нико никада није тражио да тамо буде уведен овакав механизам“, истакла је.

Критичари, иначе, оптужују владајућу Социјалдемократску партију (ПСД) у Румунији за покушај да „прогура“ измене закона како би ослабила независност судства и помогла политичарима оптуженим за корупцију, укључујући високе званичнике ПСД као што је партијски Ливију Драгнеа.

Румунска влада је, истовремено, на удару таквих критика и код куће – од стране активиста и председника Клауса Јоханиса, бившег лидера Националне либералне партије и дугогодишњег противника ПСД који је прошле године покушао да спречи смену главног румунског тужиоца против корупције.

Ипак, међународна осуда, изгледа, највише боли, оцењује бриселски портал, уз подсећање да се Данчила у октобру сукобила у Европском парламенту у Стразбуру с првим потпредседником Европске комисије Франсом Тимермансом због владавине права у Румунији.

Месец дана касније, ЕП је усвојио резолуцију у којој се изражава забринутост због правца у ком Румунија иде кад је реч о борби против корупције, и осуђује се „насилна и несразмерна полицијска интервенција“ током масовних антивладиних протеста у августу, када је повређено на стотине људи.