Продуценти филма и будуће ТВ серије „Кошаре”, Владан Анђелковић и Немања Мићић, одлучили су да сав приход од биоскопских пројекција поклоне породицама бораца једне од најхрабријих битака савремене српске историје.

Челници из компаније „Омега продакшен” још пре пре седам година су осмислили овај пројекат о важном догађају у караули 1999. године, који заслужује своју верну екранизацију, а овим новим гестом су директно одговорили на многе наводе и оптужбе редитеља Балша Ђоге, каже се у саопштењу.

Режисер је покренуо на друштвеним мрежама расправу против продуцената на тему његове смене са пројекта и давао низ аргумената у своју одбрану.

Продуценти Анђелковић и Мићић одговорно тврде да ће филм и серија о српским јунацима величати патриотски чин наших бораца, оснажити њихово херојство и веродостојно пренети у новом сценарију који ће бити одобрен од стране аутентичних ратника са Кошаре.

„Нама новац и зарада никада нису били приоритет током рада на овом пројекту, који је за све нас нешто свето и нема цену”, истичу из „Омега продакшен” и додају да сама њихова одлука да поклоне сву зараду породицама бораца са Кошара, није била за јавност, али их је на то навела серија оптужби од редитеља Ђога на Фејсбуку.

„Редитељ је желео да нас приватно и професионално дискредитује, јер смо одлучили да не наставимо сарадњу са њим, и због оптужби изнетих на наш рачун, покренут је поступак којим ће се надаље бавити адвокати”, појаснили су Анђелковић и Мићић, продуценти филма „Кошаре”.

Како наглашавају из „Омеге”, пројекат је 2013. године идејно створен у самој канцеларији фирме, где су у почетној фази креирали оквирну причу уз консултације са учесницима на Кошарама, и са потпуковником Драгутином Димчевским, одликованом за херојство и вешто командовање потресне битке.

Кажу да је идеја за филм и ТВ серију од 14 епизода власништво искључиво Омега продакшен, а не редитеља Ђога.

Продуцент Мићић је у послу продуцента већ пуне две деценије након дипломе на Факултету драмских уметности, и од самог старта је седам година тражио финансије за овај веома амбициозан пројекат, а сада открива да су први проблеми са редитељем настали око његовог пробијања рокова.

Пре свега продукција није на време добила сценарио, јер је оригинални текст Ђорђа Милосављевића непрестано адаптирао сам редитељ.

„Нисмо добијали финалну верзију сценарија, како бисмо могли да се припремимо за снимање, а пуних годину дана смо разговарали са редитељем и нагласили да имамо 14 снимајућих недеља, са чим се он одмах сложио”, наглашава тандем продуцената.

Они на крају јесу добили коначну верзију текста, пред само снимање, али је она била преобимна, што је немогуће снимити за „само” 14 недеља.

Иако је Ђого рекао да ће опширнији сценарио прилагодити за услове продукције, сваког дана је реализовао само половину онога што је сам себи задао, како наглашавају из „Омеге”, и онда су схватили да су у великом проблему, јер је процењено да ће снимање трајати чак 25, а не 14 недеља!

Мићић објашњава и да се редитељ посвађао са сценографима, који су отишли на сред сета, а онда за њим одлазе и директор фотографије и два искусна помоћника режије.

Осим тога избор глумаца је доста каснио, имали су потписан уговор само са једним глумцем, а ниједан није имао праву пробу.

„Глумци нису имали времена да прочитају сценарио, да се припреме за улогу, нико од њих није био обучен како да барата са толиком количином оружја, како да правилно држи пушку, што је невероватно за један ратни филм” – појаснили су целу ситуацију продуценти и додали да је Ђога онда изашао на Фејсбук са оптужбама, уместо са коригује многе пропусте у снимању пројекта.

„Наша жеља је да се истакне и појача патриотска нота филма, због чега смо одлучили да формирамо одбор од учесника битке који ће контролисати сценарио, и они ће га одобравати, што ће бити гаранција квалитета приче”, наводе из „Омеге”.

Такође су продуценти из „Омеге” нагласили да је тренутни сценарио у адаптацији режисера Ђоге више фикција са тек понеким историјским датумима, при чему се добрано одлутало од првобитне приче и замисли, преноси Танјуг.

Анђелковић и Мићић на крају истичу да ће свакако сачекати медијацију у Филмском центру Србије и исход тих разговора за све даље кораке и планове у вези са овим пројектом од националног и историјског значаја.

Оставите Коментар