Председник САД Доналд Трамп прокоментарисао је на Твитеру инцидент који се раније овог месеца десио на америчко-мексичкој граници када су мексички војници уперили аутоматске пушке и разоружали двојицу припадника Националне гарде САД мислећи да су ови незаконито ушли у Мексико.

– Војници Мексика недавно су уперили пушке на војнике Националне гарде, вероватно у оквиру диверзионе тактике коју користе за кријумчаре дрога на граници. Боље би било да се то више не понови! Ми сада шаљемо наоружане војнике на границу – поручио је Трамп и додао да „Мексико не чини ни приближно довољно на хватању и враћању“ миграната.

Шеф Беле куће је у другом твиту навео да је „веома велики караван са више од 20.000 људи кренуо на пут кроз Мексико“.

– Мексико му је смањио бројност, али и даље пристиже. Мексико мора да ухвати преостале или ћемо бити приморани да затворимо део границе и позовемо војску. Kојоти и картели имају оружје! – написао је Трамп, користећи надимак по којем су познати кријумчари људи.

Амерички медији су протеклог викенда објавили, позивајући се на неименоване званичнике Министарства одбране САД, да су почетком априла мексичке трупе испитивале двојицу америчких војника затечених у обављању операције надгледања на америчкој страни границе.

Приликом инцидента мексички војници су од једног од припадника Националне гарде САД одузели пиштољ и ставили га у америчко возило које није имало војне ознаке.

Инцидент се десио јужно од граничне ограде коју је поставила америчка страна, али на подручју северно од реке Рио Гранде која служи као граница, Ситуација се смирила јер је један од америчких војника говорио шпански и успео да се разјасни са мексичким војницима.

Оставите Коментар