Марш „Бесмртног пука“ и ове године биће организован у Београду на Дан победе над фашизмом – 9. маја, а министар за рад Зоран Ђорђевић уручио је данас заставу Бесмртног пука заменику градоначелника Горану Весићу.
Застава је стигла из Русије од организатора марша Бесмртног пука из Москве.

Догађају је присуствовао и заменик председника Српске деснице Саша Дујовић.

У Србији се четврту годину за редом 9. маја, на Дан победе над фашизмом организује марш Бесмртног пука. У маршу учествују потомци који носе слике својих предака погинулих борећи се за Србију током Другог светског рата.

Весић је рекао да је за Београд велика част што су добили заставу Бесмртног пука и да је поносан што је ове године држава стала иза манифестације.

„Београд ће заједно са Москвом организовати манифестацију. Има много разлога зашто бесмртни пук треба ад маршира и у Београду. Београд је град херој, град који је страдао у Другом свет рату, који је дивљачки разорен 6. априла 1941. године. Русија и Србија су земље које су највише страдале у Другом светском рату, имале су највише жртава сразмерно броју становника“, рекао је Весић.

Он је додао да је модерна Европа темељи на антифашизму, да све државе модерне Европе баштине антифашизам и сматрају га темељом својих држава и њиховог устава и правног оквира.

„Суочавамо се последњих деценија са покушајем ревизије историје, где се они који су се борили на страни фашизма покушавају да прикажу као жртве, а да они који су се борили против фашизма као агресори. Против таквих појава се боримо тако што ћемо чувати сећање на оне који су дали своје животе и што ћемо чувати своју историју и традицију“, нагласио је Весић.

Он је додао да ће покренути код Министарства просвете иницијативу да се сваког 9. маја први час у основним и средњим школама посвети борби против фашизма.

Позивао је све грађане да се прикључе манифестацији која ће почети у 16. 30 сати полагањем венаца на споменик Ослободиоцима Београда, а затим ће марш Бесмртног пука кренути до Скупштине града.

Министар за рад Зоран Ђорђевић истакао је да је Влада Србије ове године одлучила да та манифестација буде државни догађај и да се одржава сваке године.

„Министарство је одлучило да финансира све градове који желе да организују шетњу Бесмртног пука. Ове године, осим Београда, имамо заинтересовано још 12 градова да организују марш. Очекујем да грађани покажу одлучан став да је Србија земља антифашизма“, рекао је Ђорђевић.

У Србији се марш Бесмртног пука организује четврту годину за редом, а у организацији шетње учествује и Руски дом у Београду.

Заменик директора Руског дома Василиј Владимировић Галактионов каже да је организујући марш са пријатељима из Србије био сведок да се у Србији Дан победе над фашизмом доживљава као и у Русији.

Организатори поручују да то што је Бесмртни пук из Москве предао своју заставу организаторима Бесмртног пука у Србији представља гест који је потврда снажних веза и заједничких вредности које деле српски и руски народ“.

Они су најавили да ће марш Бесмртног пука почети у 17.00 сати испред Споменика ослободиоцима Београда.

„Kолона Бесмртног пука кретаће се уобичајеном трасом, од Рузвелтове, преко Булевара Kраља Александра, до платоа испред Скупштине града Београда, где ће бити организован величанствен концерт у организацији Руског дома у Београду, а уз подршку Града Београда и Владе Града Москве“, истакли су организатори.

Они су додали да ће после концерта, за све грађане Београда, али и целе Србије који тог дана буду у главном граду, бити организована бесплатна пројекција на отвореном филма „Балканска међа“.

„Позивамо грађане да нам се придруже у што већем броју и да понесу слике својих предака који су се херојски борили у ратовима за ослобођење Србије“, закључили су организатори.

Оставите Коментар