Историјски договор Београда и Пекинга! Како сазнаје Српски телеграф, Србија и Кина постигле су споразум по којем ће нам Кинези, кад год нам то затреба, достављати снимке својих сателита, који покривају буквално целу планету. А у свемир су их лансирали чак 77.

Према информацијама нашег листа, овај договор имаће огроман значај за безбедност земље јер ћемо моћи у реалном времену да знамо сваки, па и најмањи покрет војних трупа било које од земаља у нашем окружењу. Такође, ништа мању вредност ови снимци неће имати ни за пољопривреду, метеоролошке прогнозе, праћење миграција, контролу телекомуникација…

– Кинези су своју технологију усавршили до те мере да сателити које су лансирали у свемир могу без проблема да детектују чак и најситније детаље било где на Земљи, попут регистарских ознака на аутомобилима и људских лица. На овом договору дуго се радило, а да до њега дође, најзаслужнији су свакако изузетни односи двојице лидера Александра Вучића и Си Ђинпинга – објашњава саговорник Српског телеграфа који је од почетка био укључен у разговоре чији је главни део обављен приликом недавне Вучићеве посете Кини.

ДУБИНСКА ПРЕТРАГА

Дарко Трифуновић, стручњак за безбедност, појашњава да је суштина сателитске технологије дубинска претрага територије.

– Овај корак је за Србију од непроцењивог значаја. Приступ снимцима сателита значи да ћемо у сваком моменту моћи да контролишемо шта се дешава, да видимо границе, најнеприступачније планине, језера, једном речју све и да реагујемо ако постоји претња по безбедност државе – објашњава Трифуновић.

Он тврди да је цифра од 77 сателита која се помиње званичан податак, међутим, како каже, много је занимљивије то што Кинези контролишу велики број шпијунских сателита.

У којим ћемо све областима користити снимке
– осматрање граница
– праћење војних акција
– борба против тероризма
– метеоролошки подаци
– пољопривреда
– праћење миграција
– саобраћај
– контрола телекомуникација

– Ако имамо приступ таквим сателитима нема тајни. Било које кривично дело не може се сакрити, јер онда у реалном времену видимо шта се и како дешава, видимо људе, видимо возила, и то не само марку возила већ и регистарске ознаке. Некада временски услови не дозвољавају да снимак буде кристално јасан, међутим, са развојем технологије и то полако постаје занемарљива препрека – рекао нам је Трифуновић и додао:

– Сателити у комбинацији са беспилотним летелицама за елиминацију живе силе или непријатељских објеката, чија набавка је приликом Вучићеве посете такође најављена, омогућавају Војсци Србије одличан приказ и контролу терена.

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ

Снимци из ваздуха су практично четврта димензија рата и биће огромна предност наше службе безбедности, какву никада нисмо имали, оцењује пензионисани потпуковник КОС Љубан Каран:

– То је као да смо сами лансирали сателит. Биће нам доступне све информације о акцијама и кретању војних снага других земаља, то је велика предност коју ми нисмо имали током бомбардовања 1999, као ни пре тога. С друге стране, познато је да су велике силе које користе сателитску технологију увек биле на страни наших противника и давале им логистичку подршку.

ВИДЕ СЕ ЧАК И БОРЕ НА ЛИЦУ

Бивши дипломата Небојша Вујовић у књизи „Последњи лет из Дејтона“ описује како га је амерички генерал Весли Кларк још 1995, у Дејтону, уверио у прецизност савремене технологије.

– Укључио је монитор и сателитску слику. Најпре сам видео земаљску куглу, затим обрисе свих континената, па онда редом у крупном плану Европу, Балкан, БиХ и онда град. Кларк је рекао: „Ево, ово је слика Горажда, видимо људе на улицама, сада ћемо да зумирамо лица“. Зумирали су један балкон на коме је стајала старица. Јасно сам видео њено изборано лице – описао је Вујовић.

Марија Самојловић