Багремовог меда скоро да и нема на тржишту, а и оно што се производи, углавном иде на инострано тржиште. Зато ће ове године бити као суво злато — никад скупљи.

Председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић изјавио је тим поводом да већ годинама постоји проблем са багремовом пашом због климатских промена и лоших временских прилика.

Како је навео, ове године на добром делу територије Србије багрем је измрзао.

Живадиновић је за РТС рекао да су залихе прошле године извезене, јер је цена скочила на светском тржишту, додајући да и оно мало што је прикупљено ове године углавном иде у извоз, пре свега у Европску унију.

„Због тога мало меда остане код нас. Имамо на тржишту и доста фалсификата меда. Недавно је држава спровела велику акцију којом је знатно смањен проценат фалсификата, али још увек их има“, навео је Живадиновић.

Према његовим речима, и данас у продавницама може да се нађе фалсификовани мед који кошта од 500 до 800 динара.

Живадиновић је упозорио да фалсификовани мед може да буде и штетан за потрошаче, напомињући да и фалсификатори повремено мењају своје методе израде.

Како разликовати прави и фалсификовани мед

Са стопостотном прецизношћу, прави мед се од фалсификованих може разликовати само у лабораторији.

Ипак, прва назнака за купца да нешто није у реду јесте нереално ниска цена.

Живадиновић је рекао да уз минималну маржу, мед у продавници не може да кошта мање од 1.200 динара.

Багремов мед је најцењенији и најтраженији на свету, јер западна култура традиционално воли светли мед, а и због свог неутралног укуса и мириса — нема арому која појединим људима не прија, додао је он.

Оставите Коментар