Алексеј Наваљни је потребан Западу ради дестабилизације ситуације у Русији, сматра секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

„Тај ‘активиста’ је потребан за дестабилизацију ситуације у Русији, за социјалне потресе, митинге и нове ‘мајдане’. На примеру Украјине, која је у пракси изгубила своју независност, видимо до чега то може довести“, рекао је Патрушев за недељник „АиФ“.

Он се осврнуо и на изјаве украјинских политичара који тврде да треба прекинути све односе са Русијом док Москва не ослободи Наваљног.

„Лица, која су сада на челу Украјине, дала су те изјаве на штету интереса сопственог народа и у складу са линијом понашања која је развијена у иностранству. У томе нема ништа изненађујуће“, рекао је Патрушев.

Он је такође истакао да је тај „активиста“ више пута грубо кршио руски закон, бавећи се преварама великих размера.

„И као држављанин Русије треба да сноси одговорност за своју противправну активност, у складу са законом“, рекао је секретар Савета безбедности Русије.

Руски опозиционар Алексеј Наваљни вратио се са лечења из Немачке у Русију и ухапшен је на аеродрому Шереметјево у Москви. Одређен му је притвор од 30 дана где ће чекати рочиште на којем ће бити одлучено да ли ће му условна казна бити замењена казном затвора. Рочиште је заказано за 29. јануар. Подсетимо, руски опозиционар има две условне казне по пет година у случајевима „Кировлеса“ и „Ив Роше“. Први случај је повезан са проневером више од 16 милиона рубаља, а други за проневеру више од 30 милиона рубаља.

Министарство спољних послова Русије раније је посаветовало стране политичаре који коментаришу ситуацију са Наваљним да поштују међународно право и позабаве се проблемима у својим земљама.

Оставите Коментар