Бивши руски председник Борис Јељцин видео је у Владимиру Путину човека који ће наставити његове либералне реформе, рекао је бивши руководилац администрације Кремља Валентин Јумашев.

„За Јељцина је било важно то што је Путин из друге генерације, јер се земља није смела оставити онима који су управљали током Совјетског Савеза“, рекао је Јумашев током јавног интервјуа у „Јељцин центру“ у Јекатеринбургу.

Валентин Јумашев, иначе ожењен Јељциновом кћерком Татјаном, истакао је да је Јељцину био важан карактер наследника и да је у Путину видео човека који је утемељен и који ће моћи да доноси исправне одлуке, као и да настави либералне реформе.

Јумашев је објаснио да је Јељцин поднео оставку пола године пре редовних председничких избора, да би „Путину дао фору против Примакова и Лушкова, да би имао могућност да са већом гаранцијом победи на изборима“.

Жесток тајминг пред дочек нове 2000. године

Он је, такође, испричао како су Борис Јељцин и Владимир Путин снимали новогодишње обраћање за 2000. годину, и то 31. децембра.

Према његовим речима, Јељцин је традиционално снимио обраћање Русима неколико дана уочи Нове године, али је на крају снимања устао и рекао сниматељима да је снимање било лоше и да је потребно поновити га 31. децембра.

„Сви долазе 31. децембра у седам часова ујутру. У том моменту само четири човека знају шта ће се догодити: Волошин — шеф председничке администрације, будући председник државе Путин, Татјана Борисовна, Јељцинова кћерка, и ја“, испричао је Јумашев.

Он је додао да је сниматељска група која је снимала Јељциново обраћање била закључана у соби док шеф државе није објавио да подноси оставку и док касету са снимком Јумашев, заједно са Константином Ернстом, није одвезао у „Останкино“.

„Имали смо веома жесток тајминг тог дана. Путин је снимио обраћање, ако се не варам, 14 или 15 часова након свог састанка са безбедњацима, а затим је оно објављено“, рекао је Јумашев.

Валентин Јумашев је руководио администрацијом првог председника у периоду од 11. марта 1997. до 7. децембра 1998. године.

Јељцин је на чело Русије дошао 1991. године. Пет година касније поново је изабран за други мандат, а оставку је поднео 31. децембра 1999. године.

Вршилац дужности шефа државе постао је премијер Владимир Путин, а 26. марта 2000. године Путин је победио на председничким изборима у првом кругу, са 52,94 одсто гласова.

Оставите Коментар