Данас на свету чак 110 од 192 државе користи летње указно време. Систем померања сата се не користи ни у Kини, Јапану, Јужној Kореји и широм афричког континента, где ова мера никад није стекла ширу популарност.

Што се Европе тиче, иако ЕУ већ дуго прича о укидању ове праксе, свакако највећа држава чији грађани не морају да брину о томе кад и зашто померају казаљке на сату је Русија.

Почетком 2011. године, тадашњи председник Русије Дмитриј Медведев, донео је одлуку да у тој земљи укине померање часовника. Русија је тако 27. марта те године последњи пут померила часовнике заувек оставши у “летњем” времену. Тиме се Русија придружила Исланду, који је до сада био једина европска земља која не помера сатове, а ове године придружиће им се и Турска.

Медведев је као разлоге навео здравље становништва, али и стоке којој то ремети природни биоритам. Примећено је, на пример, да краве дају мање млека у периоду непосредно после промене часовника. Медведев се даље позвао на истраживање Руске академије медицинских наука према којем промена времена највише погађа децу и старије који у првим данима након промене часновника могу имати проблема са спавањем и метаболизмом јер је све то велики шок за организам.

Међутим, одлука да Руси заувек остану у “летњем” времену није прошла тако глатко и изазвала је негодовање грађана јер многи Руси не воле да устају сат времена раније током зиме.

Руски председник Владимир Путин је зато, у јулу 2014. потписао декрет којим се у октобру земља вратила на зимско рачунање времена које важи преко целе године.

Leave a Reply