– Данас се споре чак и око заједничке границе, реке Дунава. Укратко, Хрвати и Срби се мрзе због стотина година конфликта, ратова и различите религијске идеологије. Чини се, нажалост, да се тај конфликт наставља – закључили су на видеу.

Група из Америке, која стоји иза канала „ТестТубе“, објавила је на Јутјубу „информативно-едукативни“ видео у ком објашњавају однос Хрватске и Србије.

– Од религијских конфликата до спорова око граница, Хрватска и Србија се деценијама сукобљавају. Откривамо шта се крије иза тог анимозитета и зашто се ове земље мрзе – стоји у опису видеа.

У свом излагању наводе да се неће превише фокусирати на географске аспекте приче, већ крећу од чињенице да су Хрвати и Срби „народи источне Европе који вековима живе једни поред других“, али једни су већином православци, док су други католици. Спомињу и настанак Југославије, краља Александра, Немце, нацисте, марионетску државу, најновији рат, проглашење хрватске независности, оптужбе за геноцид…

А из неког разлога су, у настојању да сликом попрате објашњење, у видео ставили фотографије Београда и Сплита, па се из контекста може закључити да та два града представљају главне градове Србије и Хрватске.

– Данас се споре чак и око заједничке границе, реке Дунава. Укратко, Хрвати и Срби се мрзе због стотина година конфликта, ратова и различите религијске идеологије. Чини се, нажалост, да се тај конфликт наставља – закључује она.