РАТ у Украјини први је сукоб на свету у коме су употребљене хиперсоничне ракете – изузетно велике брзине и разорне моћи.

Руска страна је потврдила да је на циљеве инфраструктуре украјинске војске испалила пројектиле „кинжал“, који заузимају највиша места на глобалној листи софистицираног наоружања.

Реч је о ракетама које су због своје брзине готово неухватљиве за готово све постојеће оперативне противракетне системе. Пројектил ваздух-земља „кинжал“ лети брзином која је и до десет пута већа од брзине звука, што је око 12.000 километара на час.

Оваква брзина у комбинацији са изузетном снагом кинетичког удара ову ракету – као и све остале из категорија хиперсоничних – сврстава у најмодерније наоружање овог времена.

Појава руских хиперсоничних ракета које су, због брзине и неограничених могућности за промену путање у свакој фази лета, као и огромне разорне моћи, практично незаустављиве, пре три године упалила је аларм у западном свету. Тек недавно у САД су успели да савладају ову технологију и направе своје хиперсоничне пројектиле. Реч је о ракетама „дарк игл“, а први прототипски примерци – четири лансера са две ракете – пребачени су на ракетне положаје на истоку Немачке. Полувековна трка у наоружању између САД и Русије, тиме је ушла у нову фазу.

Свет је забринут и најавом ширег коришћења руских термобаричних („вакуум“) бомби, чија је основна карактеристика увлачење кисеоника на месту удара, што доводи до експлозије изузетно високе температуре. Разорни ефекат се тиме повећава неколико пута него у случају примене конвенционалног експлозива. На украјинске положаје Руси су испалили термобаричне ракете, које су покренули на вишецевним лансерима ТОС-1А.

Ово наоружање које леди крв у жилама није резервисано само за Русе, већ га у својим арсеналима имају и друге развијене земље. Руска армија располаже и најснажнијом хипербаричном авио-бомбом, названом „оцем бомби“, чија се разорна снага пореди са нуклеарним наоружањем, али без загађења и радијације.

НОСАЧ „МИГ“ ИЛИ „ТУПОЉЕВ“

ХИПЕРСОНИЧНА ракета „кинжал“ испаљује се са ловаца пресретача „миг-31К“ или стратешких бомбардера „тупољев 22М3“. Авиони са овим пројектилима од прошле године су стационирани и у руској авио-бази Хмејим у Сирији, али није било потврде да су тамо и коришћене. Прво лансирање „кинжала“ Руси су пријавили новембра 2019. на Арктику.

Оставите Коментар