ДИРЕКТНА конфронтација са Русијом због југоистока Украјине претвориће се у велики стратешки неуспех Сједињених Држава и донеће смрт десетинама милиона Американаца, упозорио је аналитичар Грег Лоусон.

Према овом америчком експерту, чије упозорење је објавио реномирани The National Interest, случајна грешка у опхођењу са нуклеарним оружјем – као и погрешно тумачење намера Сједињених Држава, односно Русије – „може довести до катастрофе“.

„Русија је велика нуклеарна сила. Засад је једина нуклеарна сила која је способна да за кратко време побије десетине милиона Американаца. То се мора схватити … Ово није претеривање“, нагласио је Лоусон.

Нагласио је да Сједињене Државе могу ући у отворену конфронтацију са Русијом када је то „витално за САД“, али ситуација на југоистоку Украјине „не испуњава овај предуслов“.

Лоусон у The National Interest не крије да је уверен да ће се започета игра поводом Украјине завршити „грандиозним стратешким неуспехом“ Вашингтона.

У наставку је указао да ће сукоб САД са Москвом учинити Вашингтон и његове савезнике „рањивим пред Пекингом“:

„Улазећи у сукоб са Русијом око Украјине, постајемо рањиви на кинеску агресију. `Потапање` у Европи пружиће Кини изврсну прилику коју може да искористи за наше подривање“.

Лоусон стратешком грешком САД и Запада сматра и обећавање Украјини чланства у НАТО-у назива јер је то већ изазвало много проблема у односима Запада и Русије.

Незванично, Сергеј Лавров је у Њу Делхију Џону Керију предочио да Москва управо пријем Украјине у НАТО сматра црвеном линијом која се не сме прећи.

У светлу Лоусонових упозорења, индикативно је да је шеф америчке Европске команде – генерал Тод Волтерс – у Сенату САД данас изјавио да је НАТО спреман да се „супротстави Русији у случају њене агресије против Украјине».

Додатно је нагласио: „НАТО је стратешки центар привлачења и темељ обуздавања и и сигурности у Европи. Све што чинимо у интересу је мира. Ми, дакле, обуздавамо, а ако обуздавање не буде дало жељени ефекат – спремни смо да на агресију (Русије) одговоримо свом силом трансатлантске алијансе“.

Пред сенаторима је иступио и шеф Транспортне команде САД генерал армије Стивен Лајонс.

Обојица су говорила и о великим НАТО-маневрима Defender Europe 2021 са учешћем преко 30.000 војника и официра на којима Вашингтон и Брисел желе да продемонстрирају способност НАТО да у Европи брзо премешта велике снаге на велика растојања.

Ради тих маневара су Американци у Европу већ пребацили и 1200 јединица тешке ратне технике.

Маневри ће кулминацију имати у мају и одвијаће се на 31 војном полигону у 13 европских земаља.

4 KОМЕНТАРА

  1. Проклети нато и американци,ви сте континуитет адолфа хитлера.Требају Руси да вас све истребе
    јебем вам семе и племе содомитско

Оставите Коментар