УКРАЈИНСКЕ оружане формације у Мариупољу имале су тактичке ракетне системе „точка-У“ способне да гађају циљеве у Таганрогу и Ростову на Дону, рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу у четвртак на састанку са руским председником Владимиром Путином.

– У град је унета велика количина тешког наоружања, војне опреме, укључујући тенкове, вишецевне ракетне бацаче „смерч“ и „ураган“, артиљеријских система велике снаге, ракетних система „точка-У“. „Точка-У“ има домет од 120 километара, а наш Таганрог је 94 километра од Мариупоља, главни град Јужног федералног округа Ростов је отприлике на истој удаљености – рекао је министар.

Он је додао да су у граду створене залихе ракета, муниције, горива и хране за дуготрајна борбена дејства. Главни објекти урбане инфраструктуре, укључујући морску луку и пловни пут, минирани су и блокирани плутајућим дизалицама.

Министар је прецизирао да је украјинска страна у Мариупољу имала 179 тенкова и борбених оклопних возила, 170 топова и минобацача.

У време проглашења Доњецке Народне Републике 2014. године, Мариупољ је са око 450 хиљада становника био други највећи град републике после Доњецка, али су у јуну исте године украјинске снаге безбедности поново преузеле контролу над Мариупољом.

Заменик команданта батаљона Восток Александар Семјонов је 7. марта, 12 дана након почетка руске специјалне операције демилитаризације Украјине, саопштио да је град опкољен и да је почело чишћење појединих округа. Представник руског Министарства одбране Игор Конашенков рекао је 16. априла да је цела територија града очишћена од украјинске војске, страних плаћеника и неонациста из пука Азов. Остаци украјинске борбене групе блокирани су у фабрици „Азовстаљ“.

Оставите Коментар