Србија ове године обележава 20 година од НАТО бомбардовања. Врховни командант Савезничких снага у Европи генерал Тод Д. Волтерс каже данас да је НАТО те 1999. донео тешку одлуку „након што су више од годину дана УН и Контакт-група, чији је члан била и Русија, улагали велике напоре да доведу до мирног решења сукоба и конфликта на Косову“.

„Имајући у виду развој кризе и неуспех дипломатије, НАТО је употребио силу, што је било неопходно и легитимно, како би се спречило континуирано кршење људских права великих размера и убијање цивила. Савет безбедности УН је више пута истакао кршење људских права на Косову и све већи број породица које су биле приморане да напусте своје домове као претњу по међународни мир и безбедност.

Генерални секретар Столтенберг је јасно ставио до знања приликом посета Србији да кампања никад није била усмерена против српског народа – она је спроведена како би се окончала кршења људских права у великој размери која је спроводио Милошевићев режим, са директним последицама по регионалну и европску безбедност. Операција „Савезничка снага“ уследила је након више од годину дана интензивних напора да се дође до мирног решења кризе путем преговора. Сваки изгубљен недужни живот је трагедија, због чега НАТО дубоко жали.

Сада је време да идемо напред и радимо заједно на областима од обостраног интереса, укључујући вежбе и обуке.

О томе колико српска војска доприноси Алијанси у међусобној сарадњи и како оцењује обученост спрских војника, генерал Волтерс каже:

„Пре свега, желим да се захвалим Војсци Србије на помоћи коју пружа мировним напорима широм света. Војска Србије представља пример тога како Србија својом посвећеношћу и професионалношћу доприноси консолидацији мира и стабилности широм Западног Балкана.

Војска Србије је на добром гласу у мировним мисијама широм света. Србија је позната и веома поштована у домену војне медицине, и радила је са НАТО-ом на обуци ирачких војних лекара, чиме је помогла у доношењу стабилности на Блиски исток.

Односи између НАТО-а и Србије у практичној сфери су добри. Као држава партнер, Србија има висок ниво сарадње са НАТО-ом и НАТО потпуно поштује политику војне неутралности Србије. НАТО и Србија сарађују на више начина, од реформи националних безбедносних структура, преко управљања последицама ванредних ситуација, до научне сарадње и заједничких вежби. Србија сама бира како ће да настави своју сарадњу са НАТО-ом према Индивидуалном акционом плану партнерства. Овде су најважнији обострано поверење и поштовање.“

Оставите Коментар