Дајана Пауновић, оснивач Фондације за родну равноправност  „Дајана Пауновић“ гостовала је у Јутарњем програму ТВ Мост и говорила о циљевима и задацима фондације, као и о посети Косову и Метохији.

„Много ми је драго да сам данас овде са вама, имамо разлога да разговарамо о неким лепим стварима и надам се једној лепој, будућој сарадњи“, рекла је Дајана Пауновић.

Дајана је члан Савета за родну равноправност града Београда и оснивач је Фондације за родну равноправност. 

„Идеју за оснивањем Фондације сам добила 2018. године када сам била модератор међународне конференције „Жене лидери и одрживи развој“. Тада сам схватила да држава не може сама да решава све проблеме, иако има слуха, што је и показала много пута, али је на друштву да се трансформише, освести и заједничи допринесе бољитку на терену. Морамо да подржавамо једни друге, да будемо солидарни и сматрам да заједништвом можемо да победимо сваки изазов. Не смемо да дозволимо да жене буду дискриминисане само због родног предзнака“, истиче Пауновићева.

Она наглашава да Фондација има јако лепе резултате, иако кратко постоји. Фондација подстиче процес економског оснаживања угрожених група жена.

„Ми се бавимо свакодневним радом на терену, зато смо и данас на Косову и Метохији, функционишемо у свим деловима Србије и сарађујемо са свим сличним организацијама, које имају за циљ да промовишу женско лидерство и родну равноправност“, наводи Дајана Пауновић.

Држава у последње време све више подстиче укључивање жена у политички живот, готово пола министара у новој влади су жене. У таквом окружењу ради и Савет за родну равноправност града Београда, чији је Дајана члан.

„Жене су данас видљивије и у приватном и у политичком животу. Ми женама пружамо психолошко социјалну подршку, то је задатак Савета. Ми их саветујемо, усмеравамо, оснажујемо њихов предузетнички дух. Помажемо женама у припреми бизнис плана, приступу стартап кредитима. Наш императив су жене, мајке и деца“, каже Пауновићева за ТВ Мост и додаје да је јако важна сарања између државе и приватног сектора.

„Промене се дешавају. Посвећеним радом, детектовањем проблема на терену, због чега смо ми као Фондација данас овде, и конкретним предлозима радимо на њиховом решавању. Где постоји проблем, постоји и решење. Свесни смо да Фондација неће моћи свакоме да помогне, али уз помоћ државних институција, нас као Фондације, цивилног сектора и иностраних партнера, мислим да можемо да изменимо много ствари на терену“, наглашава она.

Наводи да Фондација има подршку младих људи, да сарађују са многим организацијама студената за које мисли да су важна карика у ланцу.

Дајана Пауновић каже да је први пут на Косову и Метохији и да верује да ће у будућности често да долази. У плану Фондације је да, поред Косовске Митровице, посете Штрпце, манастир Грачаница, метохијско село Црколез, тачније породицу Тијанић која има четворо малолетне деце.

„Сигурна сам да ћемо заједништвом променити многе ствари. Ми ћемо са мештанима разговарати о горућим проблемима и видети на који начин Фондација може њима да помогне. То је наш циљ и зато смо ту“, закључује Пауновићева.

Извор: ТВ Мост

Оставите Коментар