Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп поново се супротставио стручњацима рекавши да ће коронавирус нестати и без проналаска вакцине, преноси Хафингтон пост.

“О вакцинама мислим исто што и о тестовима. Ово обољење ће нестати без вакцине. Отићи ће и после неког времена надам се да га више нећемо видети”, рекао је Трамп на конференцији за медије у Белој кући, после састанка са конгресменима из Републиканске странке.

Истакао је да ће се вирус, можда, још неко време ширити пре него што нестане, додавши да можда и неће, али је поручио да је потпуно сигуран да ће здравствени радници успети да се изборе с њим.

На питање новинара на чему заснива тврдње да ће вирус бити побеђен без вакцине, Трамп је рекао да се ослања на оно што говори струка, која сматра да ће вирус нестати.

Проблем је, наводи Хафингтон пост, што то није рекао нико од лекара и епидемиолога, а водећи амерички стручњак Ентони Фаучи је недавно изјавио да ковид-19 неће нестати све док се не пронађе научно потврђена, делотворна и безбедна вакцина.

Иако је Фаучи изјавио и да ће за то бити потребно око 18 месеци, Трамп је обећао да ће вакцина бити доступна до краја године.

“Лекари ми кажу да није требало то да говорим, али ја увек говорим оно што мислим”, казао је Трамп.

Трамп је притом, подсећа Хафингтон пост, колико прошле недеље најавио убрзање рада на проналаску вакцине, уз оцену да је “нацији она неопходна”.

Председник САД је казао и да су научници за више врста вируса покушавали да пронађу вакцину и нису у томе успели, а онда су ти вируси сами нестајали.

“И никада се више нису појављивали, зато што и они, као и све друго, умиру”, објаснио је Трамп.

(Фонет)

Оставите Коментар