Незапамћени скандал стиже из Хрватске, тачније из Барселоне, али су у његовом епицентру дечаци из Хрватске који су учествовали на једном фудбалском турниру за децу од 10-13 година и освојили су га, а то су прославили узвикивањем усташког поклича „За дом спремни“.

Они су у финалу победили своје вршњаке из Србије (Академија фудбала Дуљај), такорећи другове, са којима су претходних дана се дружили и играли фудбал, а онда су направили тако скандалозан чин.

Да ствар буде још и гора о томе су се договорили са старијим седим господином који им је највероватније тренер и који их је подучавао како би требало да из све снаге узвикују озлоглашени усташки поздрав.

Све то је забележено на видео снимку који је на свом Фејсбуку објавио посланик Пеђа Грбин.

Како сазнаје „Индекс“, ради се о подмлатку НК Пољичанин 1921 из Срињина, места које се налази између Сплита и Омиша.

На видеу се види како старији господин, вероватно тренер екипе, и један од дечака осталима дају инструкције на који начин ће викати усташки поздрав.

  • Он виче За дом, ми спремни – каже дечак након чега му се придружује остатак екипе.

„Индекс“ је након тога контактирао председника клуба, Николу Мужинића, који је све време такорећи понављао једну исту реченицу.

  • Да за дом нисмо били спремни, дома имали не би – рекао је Мужинић.

Питали су га може ли рећи име старијег господина који је на снимку с децом, на шта се Мужинић само насмејао и поновио: „Да за дом нисмо били спремни, дома имали не би.“

Открио је да је видео настао претходних дана у Барселони, где деца наступају на турниру за годишта од 2006. до 2009. Значи, реч је о деци узраста од 10 до 13 година.

  • Одиграли смо финале против српске деце. Деца су се међусобно дружила. Српска деца су носила хрватску заставу, а наша деца српску – рекао нам је Мужинић.

Кад су га упитали што му значи „да за дом нисмо били спремни, дома имали не би“, Мужинић се опет насмејао и још једном поновио исту реченицу.

Да резимирамо, деца из Далмације, старости од 10 до 13 година, победу у финалној утакмици турнира у Барцелони, коју су играли против деце из Србије, прославила су урлајући усташки поздрав, а све уз надзор и подстицање надлежних особа из клуба?!

Оставите Коментар