Република Српска Крајина окупирана је држава у југоисточној Европи. Република Српска Крајина се већим дијелом своје окупиране територије простире на подручју некадашње Војне крајине, и то на подручју следећих округа: Хрватска војна крајина, Славонска војна крајина и Дунавска војна крајина. Настала је, 19. децембра 1991, на Светога Николу, као српски одговор на поступке хрватских власти, које су водиле политику сецесије од Југославије, као и тежње Срба у постсоцијалистичкој Хрватској да остану у заједници са Србијом.

Највећи дио Републике Српске Крајине је окупиран 1995. године, злочиначком акцијом “Олуја“, која је директно диригована из Вашингтона. РСК је основана на територији авнојевске Републике Хрватске у саставу Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. Главни град је Книн са 12.331 становника. Осим Книна, већи градови су српски Вуковар (44.639 становника) и Петриња (18.706 становника). Република Српска Крајина је 1991. године имала 470.000, а 1993. године 435.000 становника. Површина ове српске државе је 17.040 km².

Већина територије Српске Крајине је окупирана током усташких војних операција Бљесак и Олуја 1995. године. Остатак Српске Крајине у источној Славонији, Барањи и Западном Срему, Ердутским споразумом, накнадно је окупиран 1998. године.

Република Српска Крајина се граничи са Републиком Хрватском, Мађарском, Србијом, Републиком Српском и Федерацијом Босне и Херцеговине.

Окупирану РСК чине општине Бенковац, Војнић, Вргинмост, Глина, Грачац, Двор, Дрниш, Доњи Лапац, Книн, Кореница, Костајница, Крњак, Обровац, Петриња, Плашки, Слуњ, Српска општина Задар, Цапраг, Грубишно Поље, Дарувар, Окучани, Подравска Слатина, Бели Манастир, Вуковар, Даљ, Мирковци и Тења.

Српски народ никада не смије заборавити завјет и обавезу да ослободи Републику Српску Крајину и присаједини је јединственој српској држави.

Догодине у Книну!

Оставите Коментар