Српски телеграф данас отвара ексклузивни серијал и открива досијее и приче о мафијашима које нико никада није објавио. Из аутентичних докумената до којих смо дошли сазнаћете шокантне детаље о жестоким момцима, како су их тада звали, који су обележили једну од најбурнијих деценија на овим просторима.

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Кроз исказе мафијаша и прислушкиване разговоре провлаче се и друга позната имена, највише из света естраде, бизниса и политике. Види се повремено и јасна спрега криминалаца и полиције.

Документа откривају и сукобе између кланова и појединаца који су толики да често иду до граница патолошке мржње. А то се онда разрешава на једини могући начин – пиштољем или још чешће аутоматском пушком…

ГАРДА ИМАЛА СПИСАК КОГА ТРЕБА ДА УБИЈЕ

Извор: Службена белешка

Неименовани доушник којег означавају као поуздан извор Н. Н. известио је о томе како је у петак 7. фебруара 1992. године посетио мајку покојног Бранислава Матића Белог, који је изрешетан буквално на кућном прагу. Она га обавештава да је код ње неколико дана раније био Бранислав Лаиновић Дуги (један од челника Српске гарде и познати новосадски криминалац) и да му је на његово инсистирање предала списак који је поседовао њен син. На том списку, како каже мајка, набројана су имена људи које би требало да ликвидира Српска гарда.

Лаиновић је обећао да ће списак вратити кад га копира, а узео га је, наводно, јер ће тако лакше пронаћи убице Белог.

ГЛАВНИ КРИМИНАЛАЦ ШИКАНИРАО ПОЛИТИЧАРА

Бранислав Лаиновић Дуги, СТ/И. ЈОВАНОВ

Извор: Исказ једног од припадника „земунског клана“

На саслушању у полицији припадник „земунског клана“ очигледно добро упућен у све што је радио Душан Спасојевић говори и о Браниславу Лаиновићу Дугом:

– Што се тиче убиства Дугог, он је био главни криминалац у Новом Саду. Што је био Душан овде, то је Дуги био не само у Новом Саду већ и у целој Војводини. Лаиновић је поред јаке банде имао и снажну, у то време политичку подршку. Знам да се хвалио како је малтретирао и Чанка (Ненад Чанак, председник ЛСВ, оп. аут.), да је чак једном пишао по њему.

ЂУРА ПОБЕГАО КОД ШИПТАРА ДА ГА ЛАИНОВИЋ НЕ СМАКНЕ

Извор: Исказ једног од припадника „земунског клана“

Члан „земунског клана“ пред инспекторима пева о свему, па у једном тренутку опширно прича и како је Миладин Сувајџић (Ђура Мутави) променио страну и из банде Бранислава Лаиновића Дугог прешао код Душана Спасојевића Шиптара:

– Једном приликом сам Ђура ми је испричао, а потом и у више наврата поновио, како је прешао на нашу страну и да је због тога Дуги организовао његово убиство. Тако сам и ја био присутан једне вечери у ресторану „Кабаре роуз“ на Сењаку, седели смо Ђура, Дуги, ја и још неки из банде Дугог. Након седељке, Ђура ми је рекао да нас двојица хитно заједно одемо. Ја сам возио, он је сео поред мене и рекао: „Гас“. Возио сам заиста изузетно брзо и одвезао до близине стана где је тада живео на Новом Београду. Сутрадан сам био код Душана, када се Ђура јавио телефоном и пожалио да је у току реализација његовог убиства од стране Дугог, да је приметио у улазу своје зграде човека са качкетом у мраку и да је очигледно реч о његовом убици. Он је побегао и дошао код Душана у Шилерову да се склони.

ГРУПА ЗОЉА ФОРМИРАНА ДА ЛИКВИДИРА МАРКА МИЛОШЕВИЋА

Марко Милошевић, www.profimedia.rs

Извор: Извештај оперативаца са терена

На сахрани Дугог у Новом Саду био је велики број људи и припадника Српске гарде, међу којима и Ранко Лаиновић, Мишко из Горњег Милановца, Ћанда из Београда, који је убијен након повратка са сахране и други. После сахране, у неформалним разговорима припадника СГ доминирале су теме о освети Дугог. Мишко, који је у колицима услед рањавања у кичму, предложио је да се 22. априла 2000. одржи састанак припадника СГ у Београду и тај предлог је прихваћен.

Такође је покренута иницијатива о оснивању појединих наоружаних група од припадника СГ, која би могла да се зове Зоља, а циљ би био ликвидација Марка Милошевића јер је наводно председник Милошевић наредио ликвидацију Дугог. Тај предлог биће разматран на састанку у Београду.

ЛАЖНИ ПАПИРИ ЗА АРКАНОВЕ УБИЦЕ, КОСМАЈАЦ ОТПАО ЈЕР НИЈЕ ПОУЗДАН

Извор: Прислушкивани разговори

У једном од извештаја стоји да је Дуги Лаиновић у сталном контакту са Сколетом (Зоран Ускоковић Сколе, оп. аут.), за ког се наводи да је организатор, тј. наручилац убиства Жељка Ражнатовића Аркана. Даље се преноси садржај телефонског разговора Лаиновића и једног од Арканових убица који је побегао и крије се, како наводи оперативац, у Бугарској (из неких других белешки може се закључити да се ради о Драгану Николићу Гагију, оп. аут.).

– Лаиновић је обавестио убицу да је организовао прављење лажне путне исправе и да је предузео све да се не провали. Истиче да је улог превелик и да зато цео посао лично одрађује. Наводи да би лако направио посао преко Космајца или Љубе Македонца, али му они нису поуздани у овако крупном проблему, тако да сада не сме ни да помисли на њих – стоји у извештају.

ЋАНДА ДОБИЈА ЗАДАТАК ДА ЛОМИ КИЧМУ АДВОКАТУ ГУГЛУ

Извор: Прислушкивани разговори

У извештају су пренети садржаји разговора Лаиновића са адвокатом Гуглом (Бранислав Гугл, оп. аут.) и непознатим мушкарцем.

– Лаиновић Гуглу преноси поздраве од Дебелог (Сколета) и каже му да је одлучио да он брани Гагија Николића и Микија Ђуричића (Арканове убице, оп. аут.). Гугл се извлачи да је све већ подељено, али га Лаиновић упозорава да тако мора да буде. Још му прети да не покушава било шта да промени, што овај озбиљно схвата и пристаје.

– Лаиновић непознатом мушкарцу говори да је Гугл лош човек и да избегава да врати новац. Додао је да ће, чим крене у Бугарску, дати задатак Ћанди и другој екипи да Гуглу почну да ломе кичму. Мушкарац се сложио, навео да Гугл има кућу вредну милион долара, тако да морају почети са озбиљнијим мерама.

КАЛИНИЋ ПРИЧАО КАКО ЈЕ ИЗРЕШЕТАО ДУГОГ

Сретко Калинић, facebook.com/Zemunski klan

Извор: Исказ једног од припадника „земунског клана“

Идеја да се Дуги убије постојала је одраније из разлога неподношења велике његове снаге на тржишту дроге, да би се то његово тржиште преузело. Потпуно сам упознат са свим припремама које су отпочеле. Не знам тачно ко је учествовао у пратњи, али знам, јер то тако мора, да је праћен, а накнадно сам сазнао да је Калинић Бели (Сретко Калинић, оп. аут.) то извршио, што ми је он лично причао како је било. Једно време смо нас двојица заједно становали у штеку, а и имао је кућу у Новом Саду, близу моје, коју су му купили Душан и Кум, крстили су му и дете, девојчицу, чије је име Марија. Испричао ми је да је убио Дугог у близини хотела „Србија“, да му је пришао с леђа са револвером 38 калибра. Није ми испричао саме детаље опаљења. Више пута ми је ову причу у нашим разговорима препричавао, као и многе друге ликвидације.