Председник Комитета за међународну сарадњу Санкт Петербурга Јевгениј Григорјев показао је заменику градоначелника Београда Горану Весићу радну собу у којој је од 1991. до 1996. радио председник Русије Владимир Путин.

Путин је у том периоду био оснивач и председник Комитета за међународну сарадњу Санкт Петербурга и заменик градоначелника овог града. У то време градоначелник Санкт Петербурга био је Анатолиј Собчак, асистент на Лењинградском државном универзитету током Путинових студентских дана.

Из овог кабинета, у августу 1996. године, Путин се преселио у Москву где је постао део администрације тадашњег председника Русије Бориса Јељцина. Из кабинета председника Јељцина 1998. именован је на функцију шефа руске обавештајне службе ФСБ. Након тога, 1999. године постаје премијер Руске Федерације, а годину дана касније и изабрани председник Руске Федерације. Све остало је историја којој сведочимо данас када гледамо невероватан политички и економски успон Русије.

Само неколико странаца имало је привилегију да види ову радну собу у којој је све, као што можете да видите, остало аутентично као из времена Путиновог службовања у Санкт Петербургу. Осим председника Путина у овом комитету радили су или су га водили Дмитриј Медведев, Виктор Зубков, Алексеј Милер, Игор Сечин… Људи који су касније постали једни од најутицајнијих политичких личности Русије. Зато може да се каже да је овај Комитет место где се стварају будући руски политички лидери.

Пажњу је привукла слика Петра Великог која је још у то време стајала изнад Путиновог радног стола и коју до данас нико није уклонио са зида. Већ у том тренутку било је јасно да се овде рађа визија Владимира Путина о јединственој Русији која се враћа својим националним вредностима и коренима уз историјско помирење „црвених“ и „белих“ Руса. Путин је испунио мисију о којој је сањао у овом кабинету поставши један од најутицајнијих политичких лидера данашњице, а истовремено и један од најближих савезника и заштитника интереса Србије и српског народа.

Оставите Коментар