Наша политика је да сваке године организујемо једно велико спортско тамичење, јер то доноси вишеструку корист граду и земљи, каже градски менаџер Горан Весић, који наводи да ће предстојећи Фајнал-фор Евролиге Београду донети 18 милиона евра прихода од туризма

Фото: euroleague.net
Фото: euroleague.net

– Фајнал фор Евролиге је највећи кошаркашки догађај на свету ове године, ако се изузме НБА, али и један од највећих спортских догађаја ове године, после Светског првенства у фудбалу у Русији – рекао је Весић за Политику, уочи почетка Фајнал фора у Београду.

Од сутра до недеље, у „Штарк арени“, четири клуба бориће се за назив најбољег на континенту – шампион Фенербахче (Турска), ЦСКА (Русија), Реал (Шпанија) и Жалгирис (Литванија).

– Фајнал фор ће бити директно преношен у више од 200 земаља, неколико стотина милиона људи ће у разним фазама гледати утакмице, свуда ће се видети да је то у Београду, видеће се наши промотивни спотови. То је добро за развој туризма, али и за инвестиције – објашњава Весић.

Како каже, поводом Фајнал фора, очекује се око 15.000 туриста – углавном из Турске, Шпаније, Русије и Литваније.

– Није нам било скупо да платимо „улазницу“ 2,25 милиона евра јер само од продаје ложа град ће имати милион евра, а ту је и порез на шест милиона евра колико је Евролигин приход од продаје улазница – наводи градски менаџер.

Према његовим речима, просек боравка туриста у Београду је четири ноћења, па кад се то помножи са 15.000 туриста колико их се очекује – то је укупно 60.000 ноћења.

– Ако то помоножите са 300 евра, колико просечни туриста остави у Београду, добићете 18 милиона евра. Овај износ ће се у Београд слити најдиректније. То, наравно, неће све отићи граду Београду, али ће зарадити хотели, кафићи, шопинг молови, туристички водичи… – каже Весић.

После Европског првенства у ватерполу, дворанског у атлетици, па у футсалу, и сада завршног турнира Евролиге, он најављује и Европско првенство за кошаркашице догодине. „Београд је спортска престоница Европе.

Свака част Лондону, Паризу и неким другим градовима, али они с нама не могу да се мере кад је реч о спорту. Борићемо се за нова такмицења, тако што ћемо побољшати транспорт и инфраструктуру“, истиче Весић.

Нада се, каже, и да ћемо ускоро имати национални стадион, који би нам дао могућност да се кандидујемо за организацију финала Лиге шампиона у фудбалу или Лиге Европе.

– Нема боље промоције за град од спортских такмичења – закључује градски менаџер.

Извор: Танјуг