Земље које желе да стекну преимућство тиме што нису осудиле „гнусни рат“ Русије против Украјине су кратковиде и суочиће се са последицама ако поткопају санкције Запада, изјавила је данас америчка министарка финансија Џенет Јелен.

Сједињене Државе и њихови партнери „неће бити равнодушни“ према акцијама које поткопавају свеобухватне санкције које су увели Москви и руском председнику Владимиру Путину због напада на Украјину, упозорила је она у опсежном говору припремљеном за догађај чији је домаћин Атлантски савет, преноси Ројтерс.

Јелен је навела да је рат између Русије и Украјине променио светске економске изгледе и да је Бајденова администрација одлучна у томе да Русију сматра одговорном за њено „застрашујуће деловање“ и кршење међународног права.

– Будите уверени, док год Путин не оконча свој гнусни рат, Бајденова администрација ће радити са нашим партнерима на даљем гурању Русије у економску, финансијску и стратешку изолацију – рекла је она.

Према њеним речима, руска инвазија је подстакла многе земље и компаније да заузму јединствен став и заоштре пословне везе са Москвом, на начин који може да помогне у обликовању глобалног одговора и на друге „нерешене глобалне изазове“.

Неке земље, међутим, и даље избегавају да се определе „гледајући можда да зараде тако што ће сачувати односе са Русијом и попунити празнину коју су оставиле друге“, рекла је Јеленова, не именујући ниједну државу конкретно.

– Такви мотиви су кратковиди. У питању је будућност нашег међународног поретка, како за мир и безбедност, тако и за економски просперитет. И да будемо отворени, уједињена коалиција… неће бити равнодушна према акцијама које поткопавају санкције које смо увели – нагласила је она.

Ројтерс примећује да ове поруке Јеленове долазе неколико дана након што је председник Џо Бајден упозорио Индију, која није увела санкције Москви, да повећање њених куповина нафте од Русије није у интересу Индије и да би то могло да омете одговор САД-а на рат у Украјини.

Вашингтон и његови савезници су покушали да изврше притисак на Индију, Kину и друге „уздржане“ земље да заузму јасан став против Русије.

Оставите Коментар