Највеће налазиште злата на свету Сухој Лог у Сибиру до скоро је било скоро заборављено у Русији, а сада је највећи руски експлоататор злата Полиус, објавио да ради на осигурању стопостотног власништва над налазиштем чије су процењене резерве веће од 540 милиона тона руде, која садржи 40 милиона тројских унци злата вредних 76 милијарди долара!

Према тој компанији, неразвијено сибирско налазиште је највеће на свету.

„Од 31. маја 2020. резерве руде у почетку се процењују на 540 милиона тона са просеком злата 2,3 грама по тони. То је еквивалентно 40 милиона унци“, рекао је извршни директор компаније Полиус Павел Грачев.

Совјетски геолози открили су налазиште давне 1961. године, а почели су да га проучавају 70-их година прошлог века. Међутим, тек недавно су извршена тачна мерења, а развој би требало да почне ускоро.

До сада се није развијала експлоатација, пре свега због удаљености и неприступачности терена и потребе да се уложи у одговарајућу инфраструктуру.

Према немачком часопису Фокус, сибирско налазиште је веће од огромног рудника злата Грасберг у Индонезији (32 милиона унци) и рудника злата Саут Дип у Јужној Африци (32 милиона унци).

Тенутна вредност унце злата је око 1.900 долара.

„Ово потврђује статус Сухој Лога као највећег новог и активног рудника злата на свету.“

Грачев је објаснио да ново налазиште, захваљујући повезаним резервама, обезбеђује Полусу позицију друге највеће светске компаније за вађење злата.

Прошлог месеца, Полиус се сложио да плати 128,2 милиона долара за куповину преосталих 22 одсто удела у гигантском депозиту. Полиус је највећи произвођач злата у Русији са имовином на територији Краснојарске, Иркутске и Магаданске области и у Републици Саха (Јакутија).

Компанија је произвела 2,8 милиона унци злата 2019. године, а планира да произведе исту количину 2020. године.

Оставите Коментар