Песме, посебно оне о Косову и Метохији, сваког родољуба гађају у срце.

Када је реч о онима који су пали у борби за нашу земљу, песма још више удара у срце.

Једна о таквих песама осванула је на Јутјубу, а на снимку се види тринаестогодишњи дечак Димитрије Марковић са Косова и Метохије због ког ће вам се кожа најежити.

Димитрије на гитари изводи песму „Јунаци са Кошара“ посвећену српским синовима који су се борили за Крст часни и слободу у караули Кошаре.

Димитрије је ученик седмог разреда и воли да пева како у Цркви за време службе, тако и у својој кући – започиње причу за Еспресо дечаков отац Стеван свештеник у Доњој Гуштерици надомак Грачанице.

Иначе, Стеван је до пре два месеца био парох у Осојану, док га нису напали косовски Албанци, тачније породица Кељменди, док се враћао са породицом из манастира Пећке Патријаршије, објашњава он и додаје да га је након тога Владика преместио у Доњу Гуштерицу, поред Грачанице.

Песму „Јунаци са Кошара“ написао је Стеванов школски друг Милутин Попадић, а ево како како малени Димитрије изводи ову песму:

Песма је посвећена најбољим српским борцима који су настрадали од албанских зликоваца и НАТО окупатора 1999. године и онима који су се на Кошарама храбро борили и чували Србију – стоји у опису песме на Попадићевом јутјуб каналу.

ЈУНАЦИ СА КОШАРА

Једне ноћи хладне

Зима кад је била,

Српкиња је мајка

Чекала свог сина.

Чекала је сина,

Молила се Богу,

С’ Кошара да дође

Донесе слободу.

Ал’ уместо њега,

Писмо јој је стигло,

Од сина јунака

И на ноге дигло.

С’ овог боја мајко

Повратка ми нема,

Ко Кошаре чува

Зна да зло се спрема.

Ја ти мајко жив се

Вратит’ кући нећу,

И сад већ у цркви

Запали ми свећу.

Да Бог мени покој

С’ јунацима пода,

Скупом ценом мајко

Плаћа се слобода.

А сина мог учи

И ово му кажи,

Твој је отац сине

На небеској стражи.

Тамо где је Лазар

Своју главу дао

На Космету светом

И тата је пао.

Па је сада сине

Крај Милоша стао

А Христос му одмах

Царство вечно дао.

Ко не памти подвиг

С’ Кошара јунака

Нек’ га стигне клетва

Косовских јунака.

Реке крви и много младих живота је пало за Косову и Метохију. До последњег дана су храбро држали караулу Кошаре, борили се и чували Србију од напада из Албаније 1999. године.

Према званичним подацима, на рејону карауле Кошаре на југословенско-албанској граници пало је 108 бораца, а највише на целој територији захвац́еној ратом.

Овај догађај сматра се синонимом отпора српског народа током НАТО агресије.

Херојима најважније битке у модерној историји одата је почаст небројано пута на различите начине, а изведба песме Јунаци са Кошара од стране дечака Димитрија још једна је захвалност за њихова херојска дела.


Ј. Чабовић