Премијер Хрватске Андреј Пленковић састао се данас са украјинским председником Владимиром Зеленским, у склопу посете Kијеву. После састанка одржана је конференција за штампу на којој се Зеленски захвалио хрватском народу и властима на подршци.

  • Хрватска је чланица антиратне коалиције и сви заједно покушавамо бранити права на самоопредељење, слободан и независан живот, за целу Европу и повратак владавине права. Хрватска зна шта значи борити се за слободу, прошла је тај рат и зато говоримо истим језиком, делимо исте вредности. Наши су разговори били плодоносни, а разговарали смо о корацима које треба предузети у одбрамбеном и енергетском сектору против Русије – рекао је украјински председник и позвао на оснаживање санкција према источном суседу.

С друге стране Пленковић је похвалио држање украјинских оружаних снага.

  • Наставићемо са пружањем подршке и дивљењем отпору који сте показали. Борите се за слободу свих нас који делимо исте вредности. Нажалост, Хрватска је била жртва агресије почетком 90-их и имамо много искуства у подручју разминиравања и мирне реинтеграције које можемо да поделимо с вама након завршетка рата – саопштио је хрватски премијер.

Оставите Коментар