Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да се Русија спрема да бомбардује Одесу, стратешки важан лучки град на црноморској обали Украјине.

„Руси су увек долазили у Одесу и познавали су само топлину и великодушност, а шта је сада? Артиљерија, бомбе на Одесу. Ово ће бити ратни злочин. Ово ће бити историјски злочин“, рекао је Зеленски у обраћању на Фејсбуку.

Пребацивши се са украјинског на руски, Зеленски се појавио пред руским народом да направи избор „између живота и ропства“.

„Људи Русије, ово је време када још увек можете да победите зло. Ми смо Украјинци. Потребан нам је мир. Желимо мир. А за грађане Русије то није само борба за мир у Украјини, већ и за ваш мир и за вашу слободу. Видели сте то. Знали сте благостање. Ако сада ћутите, само ће ваше сиромаштво говорити уместо вас“, закључио је Зеленски.

„Одважност агресора јасан је сигнал Западу да уведене санкције нису довољне. Не можете се сакрити од ове стварности. Не можете се сакрити од нових убистава у Украјини“, рекао је у вечерашњем обраћању Зеленски.

Истакао је и да је данас у једном украјинском граду убијена четверочлана породица.

„Данас је у Ирпину убијена четворочлана породица, родитељи и двоје деце, док су покушавали да напусте град. Нећемо опростити. Нећемо заборавити. Kазнићемо све који су починили злочине у овом рату. Наћи ћемо сваки олош који је гранатирао наше градове, наше људе, који је гађао пројектилима, који је давао наредбе“, рекао је он.

На крају излагања, поново се обратио оштрим речима.

„Нећете имати мирно место на овој земљи – осим гроба“, закључио је.

Зеленски је почасну титулу Град херој дао градовима Харкову, Чернихиву, Мариупољу, Херсону, Хостомелу и Волновахи. То је референца на совјетску традицију: 12 градова Совјетског Савеза добило је ту титулу након Другог светског рата.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар