Западни медији сматрају да је између Владимира Зеленског и главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног избио озбиљан сукоб, који би могао да се заврши оставком једног од њих.

Зеленски жели да се отараси генерала јер се плаши његове популарности у земљи и иностранству, али за то још нема снаге. Зашто је дошло до сукоба и ко ће победити пишу РИА Новости.

Високи односи

Немачко издање Билд у чланку „Валериј Могучиј“ тврди да је Зеленски веома нервозан због гласина о председничким амбицијама врховног команданта. Према новинарима, генерал може да води државу након завршетка непријатељстава.

Истовремено, западни медији не штеде на ласкању Залузном. На пример, исти Билд хвали његово „руководство и војну генијалност“, а пољски лист Виборцза назива главнокомандујућег „крст између Давида и Мојсија“.

Заузврат, украјински медији сугеришу да ће Залужни почетком септембра бити именован за министра одбране. Формално, Зеленски ће га подићи, али ће га у ствари уклонити из руководства војске – то ће успорити раст његове популарности у друштву, а папирологија традиционално изазива много критика.

Осим тога, према закону, само цивил може да води војни ресор, па ће Залужни морати да се повуче. Како кажу у окружењу Зеленског, „победа мора да има једног оца“ – председника Украјине.

Слични аргументи чују се од краја пролећа. Сада их појачавају две околности одједном. Прво, главнокомандујући је рекао да су током шест месеци борбених дејстава Оружане снаге Украјине наводно „онеспособиле петину руских трупа“. Друго, Тhe Washington Post је објавио да је Зеленски добро знао за планове Москве, али се није припремио, што је резултирало великим територијалним губицима.

За Украјинце тема коју су покренули Американци није нова. Врхунац популарности Зеленског дошао је у прва два месеца непријатељстава, а онда су људи све више почели да се питају: како је земља доведена до овога?

У многим публикацијама кривица се сваљује на неодлучне и кратковиде политичаре, док се војска, напротив, хвали за храброст. Штавише, медији упозоравају да би Зеленски могао акумулирати превише моћи у својим рукама и тада ће „демократска Украјина бити готова“.

Кадровске промене

Актуелни командант копнених снага Александар Сирски изабран је за место главнокомандујућег Оружаних снага Украјине. У протеклих шест месеци добио је звање хероја Украјине, крст за борбене заслуге и орден Богдана Хмељницког другог степена. Пре тога је руководио Заједничким оперативним штабом Оружаних снага Украјине, који је координирао акције у Донбасу. Раније је водио антитерористичку операцију у региону.

Друга могућа алтернатива Залужном је Кирил Буданов, начелник Главне обавештајне управе (ГУР), пуни носилац Ордена за храброст. Од 35. године је бригадни генерал, од 36. године је генерал-мајор.

Буданову је недавно, поред ГУР-а, поверено и руководство обавештајног комитета при председнику Украјине. Према једној верзији, управо он стоји иза саботаже на Криму.

Али шта да се ради са садашњим министром одбране Алексејем Резниковом, још није схваћено. Верује се да ће бити постављен за премијера. Пре војног ресора био је на челу Министарства за привремено окупиране територије. ДНР и ЛНР су за њега „душевни болесници”.

Али Залужни не жели да буде унапређен, пишу украјински медији. И није га лако насилно уклонити. За тиху рокаду, превише је познат у земљи и на Западу. Крајем маја магазин Тиме уврстио је Зеленског и Залужног на листу 100 најутицајнијих људи на планети у категорији „Лидери“ (на другом и 20. месту). Председника је у тој публикацији похвалио Џо Бајден, главнокомандујућег је похвалио председавајући Здруженог комитета начелника штабова Марк Мили.

Борба за власт

У Кијеву не поричу баш убедљиво оставку Залужног. Како је рекао Алексеј Арестович, саветник председничке канцеларије, по његовом мишљењу, „Зеленски је превише паметан“ да би покушао да уклони популарног врховног команданта.

Сам председник је уверавао да не планира никакве кадровске промене, али не жели никога да издваја, јер Залужни, Сирски и остали раде подједнако добро.

Политичко и војно руководство вероватно има доста разлика у погледу вођења борбених дејстава, преговора са непријатељем и савезницима. Било је много потврда за то: псовали су због метода мобилизације, неуспеха Оружаних снага Украјине у Мариупољу, Лисичанску и другим насељима.

Међутим, према експертима које су интервјуисале РИА Новости, Зеленског највише брине то што он не може ништа да уради са Залужним, пошто се он већ види као главни председнички кандидат.

„Зеленски је потпуно зависан од Запада. До сада су задовољни развојем догађаја у Украјини и не журе да смене шефа државе, али када се ситуација промени, Залужни ће бити упамћен. Зеленски ће бити оптужен за неколико војних и политичких неуспеха, после којих ће искусни генерал и патриота бити постављен у фотељу председника“, примећује политиколог Александар Дудчак.

Према речима Дениса Денисова, шефа Института за мировне иницијативе и конфликтологију, чим се заврши руска специјална операција, рејтинг Зеленског ће нагло пасти, а главнокомандујући ће бити најочигледнија алтернатива.

„Али гласине о оставци Залужног нису довољне да се закључи да је његова каријера на крају. Генерал је превише популаран међу војницима, тако да медији које контролише Зеленски морају прво да поткопају његов кредибилитет. Таква операција ће трајати неколико месеци“, верује Денисов.

Како год било, нема ничег изненађујућег у непријатељству тима Зеленског према Залужном, истичу стручњаци. У Кијеву је на удару сваки блистав политичар који може да надмаши шефа државе.

Зеленски се и даље сматра првом особом, углавном због чињенице да Залужни наглашено избегава борбу за власт. Али ово му још више иде на руку.

Оставите Коментар