Руска Федерација и њено руководство настављају недвосмислено да пружају подршку Србији у очувању територијалног интегритета и суверенитета на Косову и Метохији, позивајући надлежне институције да се држе Резолуције 1244. Осуђују одлуку Велике Британије и упозоравају какве би могле бити последице. Тим поводом огласио се и посланик руске Думе Сергеј Железњак.

Косовски Албанци под покровитељством НАТО пакта настављају вршење притиска на Србе да натерају руководство у Београду да пристане на споразум са самопроглашеним приштинским властима, рекао је у уторак, 7. августа посланик државне Думе, члан комитета за међународне односе Сергеј Железњак, у вези са изјавама косовско-албанских лидера о ,,прекрајању постојећих граница“ у светлу недавних војних вежби КФОР-а (под вођством НАТО-а) на Косову и Метохији.

Коментаришући склањање с дневног реда питања Косова и Метохије, од стране Велике Британије за време њиховог председавња Саветом безбедности Уједињених нација, Железњак је нагласио да та чињеница представља јасан доказ о селективном приступу и избегавању британске дипломатије да решавање питања Косова и Метохије буде засновано на међународном праву и најважнијем документу – Резолуцији 1244 СБ УН. ,,Такви нездрави преседани само сведоче о потреби хитног враћања водеће улоге СБ УН и Мисије УН (УНМИК) по свим питањима која се тичу регулисања ситуације, и која обезбеђују мир и стабилност у региону“ – изјавио је Железњак.

Што се тиче посредничке мисије ЕУ, Железњак је напоменуо да она наставља да се деградира и да није у складу са циљевима који су јој наложени резолуцијом ГС УН-а 9. септембра 2010. године.

,,Негативни фактори настављају да се акумулирају. Наметањем Београду што скоријег потписивања споразума са косовским Албанцима, канцеларија за спољну политику ЕУ отворено лобира за интересе НАТО-а да укључи Косово, а потом и остатак Србије у алијансу. Са друге стране, ЕУ доприноси територијалном формирању националистичког пројекта ,,Велике Албаније“. И једно и друго је апсолутно неприхватљиво“ – истакао је посланик.

Такође, велику пажњу и поштовање завређују изјаве духовних лидера СПЦ, рекао је Железњак, говорећи о позивима српских епископа на пост и молитву за спас Косова и Метохије.

Извор: govorisrbija.rs