Хрват Вјекослав Пребег, који је ратовао против руске војске у Мариупољу и заробљен је приликом покушаја да се са својим саборцима пробије из тог града, говорио је за Раша Тудеј о борбеним дејствима у којима је учествовао и објаснио је зашто је дошао у Украјину да ратује.

Пребег је био припадник украјинских маринаца, који су уз озлоглашени батаљон Азов држали положаје у Мариупољу, и објаснио је како су га руски војници заробили.

– Побегли смо из Мариупоља, пешачили смо 260 километара, углавном ноћу. Трудили смо се да избегнемо сваки контакт – рекао је Пребег за Раша Тудеј.

Ипак, план групе у којој је био Хрват је пропао када су налетели на руску артиљеријску јединицу, којој су се предали.

У редовима украјинских маринаца се борило више странаца, међу којима је био и Ајден Аслин, познатији као Гунди. Вјекослав Пребег тврди да је више страних држављана дезертирало када је почела руска специјална операција.

Он каже да се придружио украјинским оружаним снагама 2020. године, како би по истеку трогодишњег уговора добио држављанство те земље. Пребег истиче да је то пре две године звучало као добра идеја, пошто се линија фронта у Донбасу није померала, и да „готово уопште“ није пуцао.

– Желео сам да добијем украјинско држављанство зато што сам упознао жену овде, у коју сам се заљубио. Мајка јој је била болесна, и она није хтела да напусти Украјину – рекао је Вјекослав Пребег руском новинару Роману Косареву.

Пре доласка у Украјину био је припадник хрватске војске пет година, и рекао је за Раша Тудеј да је био пешадинац, као и да није учествовао у другим конфликтима.

Пребег тврди да није имао много сусрета са украјинским националистима и неонацистима из батаљона Азов, пошто су они били подређени другој команди.

– Они учествују у одбрани, али имали смо одвојену командну линију, потпуно одвојену. Они нису део Украјинских оружаних снага – тврди Хрват.

– Чуо сам да су они фашисти и нацисти. Такође сам чуо језиве приче о томе шта раде цивилима које заробе. Вероватно су и на нас пуцали неколико пута. Чуо сам и да у њиховим редовима има пуно криминалаца и наркомана. Нисам лично присуствовао, али сам видео снимке језивих ствари које раде. Страшни злочини – рекао је Пребег за Раша Тудеј.

Хрват након заробљавања инсистира да никада више не би узео оружје у руке, и да би се прикључио „некој добротворној организацији“ или Међународном црвеном крсту ако буде ослобођен. Добијање украјинског држављанства служењем у војсци је била погрешна одлука, признао је.

– Желим да преживим, желим да живим. Не желим више у животу да узимам оружје у руке. Желео бих да се поново сретнем са женом коју сам срео овде у Украјини и, можда, да кажем истину о томе шта сам овде видео, и како су ме третирали људи који су ме заробили – рекао је Пребег. Он каже да се према њему добро опходе, да је добио храну и неопходну медицинску помоћ.

Ипак, његова судбина остаје неизвесна, пошто у Доњецкој Народној Републици, под чију јурисдикцију потпада пошто је заробљен у Мариупољу, странце сматрају плаћеницима, због чега му прети и смртна казна.

Оставите Коментар