Град Београд спроводи 43 мере против загађења ваздуха у наредних пет година, навео је на свом Фејсбук налогу заменик градоначелника Горан Весић.

Уложићемо 6.5 милијарди евра како би решили проблем загађења. Овај проблем постоји у граду 50 година и никада ниједна власт није покушала да га реши. Ја нећу да ћутим и да сакривам проблем под тепих. Београд ће бити чист град јер Београђанке и Београђани то заслужују!, написао је Весић.
Мере се, како се наводи у видеу постављеном на Весићевом Фејсбук профилу, односе на области енергетике, саобраћаја, зеленила, комуникације са грађанима, индустрије и комуналне хигијене.

-Смањићемо емисију штетних гасова, јер нећемо куповати дизел возила. Градска предузећа куповаће само електро и возила на гас. Реализоваћемо вишедеценијски сан Београђана и изградити прве две линије метроа. изградња метроа смањиће употребу аутобуса у граду за 30 одсто – наводи се у видеу.

У видеу се још каже да ће бити расписани тенедер за јавни превоз рекама, којим ће бити повезана сва насеља од Обреновца до Гроцке и Земуна.

-Изградњом два тунела испод града смањићемо саобраћај у центру Београда за 14 одсто. Ширимо бициклистичке стазе по узору на европске метрополе и градимо паркинге за бицикле – додаје се у видеу.

Kако се наглашава, Београд на првом месту мисли на људе и даје приоритет пешачком саобраћају саобраћају и здравом начину живота, подстицајем на прикључење за централна грејања, додаје се, смањиће се број индивидуалних ложишта којих данас има 300.000 и у ту сврху биће проширена топловодна и гасоводна мрежа.

-Kористећи топлу воду из термоелектране Обреновац и Метангас са деоније у Винчи самњићемо трошкове грејања. Обновом фасада и столарије по најсавременијим стандардима смањићемо губитке енергије, отворићемо нове индустријске зоне, које ће бити по контролом и испуњавати све еколошке стандарде – каже се у видеу.

-Између саобраћајних трака и на стамбеним зградама урадићемо зелене зидове, као што смо урадили у Булевару Михаила Пупина – милион стабала, то је наш циљ. Хоћемо здравији ваздух и лепшу природу за нашу децу. Изградњом фабрике за прераду отпадних вода заштитићемо наше реке и смањити број директних испуста за 80 одсто – додаје се.

У видеу се наглашава и да ће се градити мања постројења и у приградским општинама и деловима града, да ће коначно у Београду бити изграђена и модерна депонија, како би се смеће правилно и еколошки одлагало, али и да Београд креће са рециклирањем отпада градећи 17 нових рециклажних центара

  • У оквиру пројекта „Паметан град“ грађани ће преко апликације моћи да приступе мерним јединицама и да провере степен загађења. Јавност ће бити редовно обавештавана о стању квалитета ваздуха. Основаћемо тим за хитне интервенције у случају погоршања квалитета ваздуха – напомиње се.

Kако се наводи, куповином нових 66 цистерни, унапредиће се чишћење улица од асфалтне прашине за 30 одсто.

-Желимо чистији и зеленији Београд! Београђани то заслужују! – закључује се у видеу.

Leave a Reply