Један од вођа протеста у Београду, Никола Сандуловић, похвалио се на свом Фејсбук профилу како је имао састанак са Вилијамом Вокером, некадашњим шефом мисије ОЕБС који се залагао за бомбардовање Србије и конструисањем случаја Рачак.

И сада се Сандуловић, који је један од вођа протеста у Београду, састаје и разговара са тим истим Вилијамом Вокером, који цели српски народ обележава као злочиначки, а с друге стране велича косовске Албанце и залаже се за велику Албанију.

Они који протестују у Београду против актуелне власти на сваки могући начин покушавају да сруше државну политику која ових дана бележи међународне дипломатске успехе у свим сегментима од економских, политичких до решавања питања Kосова.

Очигледно вођама протеста, међу којима је иначе један од најгласнијих Вук Јеремић, а који је као некадашњи министар спољних послова потпуно упропастио српску дипломатску позицију, ништа није свето када се, попут Сандуловића, јавно хвале да се виђају са човеком који се отворено залаже за Велику Албанију, за независно Kосово и човеком који је својим деловањем у јужној српској покрајини довео до стравичног бомбардовања СРЈ 1999.

KО ЈЕ ВИЛИЈАМ ВОKЕР

Пдсетимо, Вилијам Вокер је широј јавности познат као шеф мисије која је својим радом и извештавањем са Kосова током сукоба 1998. и 1999. године, утицала на формирање међународног јавног мњења да тадашњу СР Југославију треба бомбардовати, што се и догодило у пролеће 1999. године.

Подсетимо, у селу Рачак су почетком 1999. године пронађена тела 45 Албанаца, за чије убиство је тадашња мисија ОЕБС-а, на челу са Вокером, без доказа оптужила српске снаге безбедности, а овај догађај – иако никад није утврђено да се ради о масакру над цивилима – пресудно је утицао на доношење одлуке НАТО-а о бомбардовању бивше СР Југославије.

Сви извештаји српске стране говорили су да су у Рачку погинули албански терористи -припадници ОВK, али на западу је тај догађај квалификован као злочин над цивилима, који је послужио као изговор за НАТО бомбардовање које је почело крајем марта 1999. године.

Вокеру је у јануару 2017. у селу Рачак откривена статуета. Био је присутан на откривању заједно са Хашимом Тачијем и Беџетом Пацолијем.

Исти тај Вилијам Вокер је говорећи на свечаности 17 година од оснивања Алијансе за будућност Kосова, рекао да од 1999. године често долази на Kосово, „са једним циљем, да Kосово настави са корацима које сви чекају од 1999. године“.

Овај пут, додао је Вокер, дошао је на Kосово, јер жели да представи „нови пројекат на којем ради“, објавили су приштински медији, а пренео РТС.

„Циљ овог пројекта на којем радим је за све Албанце, на Kосову, у дијаспори, у Албанији. Радим на заједничком пројекту на њиховом уједињењу. Албанци у свету су били уједињени деведесетих искључиво у сврху ослобађања Kосова. Био сам са њима када су прогласили независност. Албанци су добили и дошли су заједно да славимо, сада је време после независности, за последњи корак, да сви будемо заједно, да се оствари ово достигнуће“, рекао је тада Вокер.

На његово иступање тада је оштро реаговао Александар Вучић, који је у то време био премијер.

„То је човек из ОЕБС, на страну што је сарађивао са Албанијом, на страну што се ангажовао од америчке обавештајне агенције. Је ли могуће да се ти, човече који си нам говорио да си неутралан и објективан, данас залажеш за Велику Албанију? Још кажеш да имаш решење! Да ли нам то опет претиш? Немој више да нам претиш! Немој више ни ти, Вокеру, нити било ко други да претите Србији! Нит си ти тако јак, нит смо ми мали и слаби као што је некада био случај. Притом, не желимо да се нађачавамо са било ким, али не могу да верујем и у главу ми не иде да човек који је био шеф ОЕБС, цео свет се залагао да он буде ту, да тобоже контролише шта Србија ради на Kосову и Метохији. Шта је Србија радила, контролисао је, а шта је он радио – правио „Велику Албанију“. То сад видимо и то уопште не крију. Тај безобразлук иде до тих граница“, рекао је тада Вучић.