Премијер Чешке Андреј Бабиш изјавио је данас, после редовног неформалног састанка с председником Милошем Земаном, да ће питање повлачења самопроглашене независности Kосова сигурно бити размотрено на координационом састанку за спољну политику.

„Председник се позива на резолуцију Посланичког дома парламента у којој су посланици захтевали од владе тадашњег премијера Мирека Тополанека да не призна независност Kосова. О томе ћемо разговарати на састанку којем ће присуствовати министри унутрашњих и спољних послова, председник Сената и председник Посланицког дома“, рекао је Бабиш, преноси портал Новинки.

Упитан да ли је одбацио промену става о признавању тзв. Kосова, одговорио је негативно.

„Не кажем то. О томе сам разговарао с председником. Председник каже да је наш став настао и због чињенице да смо две недеље били у НАТО-у, да је то била политичка одлука, али да је његово мишљење о признавању Kосова негативно“, рекао је Бабиш.

Током посете Србији прошле недеље, председник Земан је рекао да жели да с највишим званичницима земље разговара о могућности да Чешка повуче признање Kосова, а Бабиш је тада рекао да не види разлог да Чешка промени став о том питању.

Kосово је независност прогласило 2008. године.

Оставите Коментар