Ана Глигић, вирусолог и шеф тима за борбу против вариоле вере 1972. године поделила је своја сазнања о новом коронавирусу.

– Изненађена сам шта се дешава, ни у сну нисам могла да замислим да ће за три месеца овај вирус да освоји целу планету. Мислим да овај вирус има два пута како је дошао, а да је своју инванзивност на човека стекао на два начина. Или се у природи извршила трансформација постојећег вируса који је тамо годинама, вековима и да се природном селекцијом и борбом за опстанак дошло је до промена, постао вирулентан и он је дошао до човека. Први примери који су дошли на човека из домаћина у природи били су много инванзивнији него што су сада – каже она и додаје:

– Други пут је вирус са тог домаћина из природе, када је нарушена нека еколошка равнотежа, једноставно прескочио баријеру врсте и прешао на човека. Самим тиме, то је познато у литератури да многи природно-жаришни вируси који се налазе у природи, прескоком врсте, промене своју вируленцију, постану много вирулентнији за новог домаћина.

Глигић наводи да би за целу планету била би боља ова друга.

– Не дај боже да је он дошао природном селекцијом то би значило да постоји могућност да сваке године уради ово исто. Ништа нисмо сигурни док вирусолози не узму ствар у своје руке и сликају све сојеве вируса. Веома је важно да се сада на планети покупе сојеви и да се упореде. Постоји истраживање које указује да се сви корона вируси могу сврстати у три групе. Прва група су сви сојеви из Kине, друга су вируси из Бугарске и Kеније, они су сродни, а трећа су сојеви из осталих земаља – објашњава.

Докторка наводи да постоји могућност да постоје неки интермедијални преносиоци, и да сада остаје да чекамо да се ово мало стиша и да вирусолози преузму ствар.

– Они морају да испитају прокуженост становништа, да се узму серуми из банке серума и да се испитају серуми и пре ове епидемије, да се виде да ли је било пре циркулације короне. Треба да му се испитају имунолошке каракстеристике – рекла је Глигић.

Она наводи да овде постоји још нешто у шта она сумња.

– Пошто су домаћини вируса у природи, ти слепи мишеви, има их више врста, а имамо једног који је напустио станиште и уселио се у градове као што је Београд, њему су високе зграде асоцијаца на планине и ту се гнезди, и сад је питање да ли су слепи мишеви заражени код нас, они лете ноћу и испуштају секрете, да ли вирус када буде испуштен кроз урин или измет миша, падајући може да се конзервира (вируси се у лабораторији конзервирају у течном азоту на ниским температура и тако се дуго моге одржавати), да ли се то дешава велике светске лабораторије ће то да проучавају – појаснила је.

Она је рекла да код овог вируса нема ништа сигурно, али има нешто чудно.

– То је начин преношења и толика заразност. Познато је да се вирус задржава дуго на металној подлози, и ако неко ухвати, нпр кваку, и принесе је носу, он може да удахне овај вирус – објаснила је.

Kоментаришући заражене медицинске раднике, докторка је рекла да је то врло чудно.

– Познате су лабораторијске инфекције вирусолога и људи који раде у лабораторијама то не значи да се нису чували, већ код вируса постоји нешто, односно, деси се нешто са вирусом необјашњиво. Вирус је вирус, то би била дефиниција коју бих ја могла да кажем – навела је Глигић и додала да ће се ово савладати, само мора да се упозна вирус са свих страна.

– У овој епидемији изгледа да добро пролазимо, овај вирус не забрињава толико леталитетом колико оним што ради здравственом систему и економији. Он ће коштати свет огромних пара. Kада је реч о вакцини, она ће бити пронађена, научници ће брзо овладати вирусом, треба овладати сојем, ако буде требало направиће триптихну вакцину, за сваки сој.

Оставите Коментар