Главна шпијунска агенција САД спрема се да повећа присуство широм планете како би елиминисала такозване „обавештајне рупе“ и одговорила на све већу претњу великих сила попут Русије и Кине, наводи „Глас Америке“.

Директорка ЦИА Ђина Хаспел назвала је заокрет од контратероризма ка традиционалнијој шпијунажи против појединачних држава-нација „стратешким приоритетом“, наводећи да је потреба за добијањем бољих обавештајних података о садашњим и потенцијалним америчким ривалима међу „најтежим питањима“ с којима се шпијунска агенција суочава.

– Појачавамо фокус на противнике из држава-нација – рекла је Хаспел у понедељак у обраћању публици на свом некадашњем факултету, Универзитету Луивила, у првом јавном наступу од када је у мају положила заклетву као директорка ЦИА.

Такође је изјавила да је решена да повећа број агената стационираних у иностранству, јер сматра да веће присуство у страним земљама омогућава снажнији и бољи положај, преноси „Глас Америке“.

У оквиру те иницијативе, Хаспел је навела да се у Агенцији надају да ће регрутовати више људи који говоре стране језике, између осталих запослене који течно говоре кинески, арапски, фарси, турски, француски и шпански.

Такође је навела да шпијунска агенција „сарађује тешње него икада раније са савезницима широм света.“

Коментари Ђине Хапсел одражавају приоритете који су, крајем прошле године, изнети у широј америчкој Стратегији националне безбедности, а која предвиђа амерички одговор на потезе различитих непријатеља начињене како би се променила глобална равнотежа моћи на штету САД, наводи „Глас Америке“.

Директорка ЦИА изразила је посебну забринутост у погледу Кине, за коју је рекла да „ради на томе да умањи амерички утицај како би спроводила сопствене циљеве“.

– Веома пажљиво пратимо дешавања која нама делују као покушај Кине да прошири утицај ван сопственог региона, у местима као што су Африка, Латинска Америка, острва у Пацифику, Јужна Азија – рекла је Хаспел.

Навела је и да је ЦИА забринута због неких тактика које користе, нудећи сиромашним земљама инвестиције и зајмове које те земље можда неће моћи да врате.

– Желимо да те земље буду свесне сопственог суверенитета и тога да стране инвестиције у њихову структуру и инфраструктуру њихове националне безбедности могу да, у једном тренутку, доведу до угрожавања тог суверенитета – истакла је она.

Међу приоритете своје агенције, Хаспел је навела разноврсно особље у смислу регрутовања и задржавања најбољих и најперспективнијих људи које Америка може да пружи, без обзира на пол, расу или културно порекло.

Међу приоритетима је борба против трговине наркотицима, при чему ће, навела је, ЦИА уложити знатно више средстава у сузбијање трговине наркотицима у иностранству.

ЦИА ће, рекла је Хаспел, помно пратити и „иранске злоћудне активности у региону“, а приоритети те агенције су и транспарентност и морал.

Пре него што је потврђена за директорку ЦИА, Хаспел је била предмет оштрих критика због њене улоге у супервизији тајног центра за испитивање затвореника на Тајланду и учешћа у уништавању трака са снимцима тих испитивања.