Наша војска можда није најбогатија и најопремљенија, али је сигурно једна од најобученијих армија, рекао је данас министар одбране Александар Вулин који је присуствовао Заједничком гађању циљева у ваздушном простору “Шабла 2019” у Бугарској.

Он је на позив министра одбране Бугарске Красимира Каракачанова присуствовао успешно извршеном гађању циљева у ваздушном простору које су извршили припадници Министарства одбране и Војске Србије, чиме је завршено пето заједничко гађање са припадницима оружаних снага Бугарске, саопштило је Министарство одбране Србије.

На заједничком гађању учествовало је око 130 припадника Министарства одбране и Војске Србије, а циљ гађања био је подизање нивоа способности јединица Војске Србије за заштиту ваздушног простора, саопштило је Министарство одбране.

Заједничка вежба на „Шабли” окупила је више од 1.400 учесника, а припадници Војске Србије успешно су на том полигону бугарске армије већ изводили гађања четири пута до сада.

Како је рекао Вулин, наша војска има можда и најбогатије борбено искуство, а наши припадници РВ и ПВО су показали изузетну обученост, мотивисаност, дисциплину, истакао је Вулин и додао да су “све мете су оборене са минималним утрошком средстава, сви задаци који су били пред њима су испуњени”.

– Са оваквом војском, која показује да је боља и од најбољих на свету, можемо да будемо сигурни да ће наша слобода бити сачувана – рекао је Вулин.

Министар је рекао да су представници бугарске армије и армије САД оценили “да од наше војске има пуно да се научи” и додао да су припадници наше Војске цењени где год да дођу.

Говорећи о сарадњи, министар одбране је нагласио да је наше стратешко опредељење војна неутралност, као и да Србија неће постати чланица НАТО пакта. Али кроз Програм партнерство за мир, што сматра оптималним нивоом те сарадње, Србија сарађује са земљама које су у НАТО пакту, рекао је министар, саопштило је Министарство одбране.

– Ово је за нас веома значајно и гледамо како се они обучавају, видимо која средства користе, разумемо боље њихове процедуре, њихов тактички поглед на одређене ситуације и за сваку војску је увек добро да се сусреће са другим армијама – рекао је Вулин и додао да када су наши суседи у питању, то је онда и развијање међусобног поверења.

Завршном гађању 5. заједничке вежбе присуствовали су и премијер Бугарске Бојко Борисов, министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов, помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић и начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Ранковић.

Премијер Борисов је истакао значај сарадње, указујући да су гађање и заједничка вежба били прилика за увежбавање и представљање способности сваке од земаља учесница и додао да је сарадња важна за очување мира на Балкану.

Говорећи о резултатима показаним на данашњем гађању, генерал Жарковић је истакао да ловачка авијација и ракетне јединице за ПВД показују одличну оспособљеност посада и послуга и оценио да је циљ постигнут у потпуности.

Он је истакао да смо на овој вежби 2011. године имали увежбане пилоте авиона МиГ-29, али да ове године у гађању учествује значајно већи број пилота и авиона.

– Изузетно је значајно да што више пилота има прелет где остварује ватрено дејство, то је највиши ниво обуке и после овога ви сте спремни да извршавате све борбене задатке – истакао је Жарковић.

Командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Тиосав Јанковић оценио је да је овогодишње гађање јединица Војске Србије било изузетно.

– После 15 година, послужиоци на систему Стрела 2М извршили су успешно гађање а ловачка авијација други пут на овом полигону после 2011. године извела је изузетно гађање – рекао је он и додао да су све мете које су биле лансиране погођене и уништене.

Међу учесницима овогодишњег гађања на „Шабли“ одличне резултате и поготке је остварила и потпоручник Христина Филповић, командир ракетног вода у артиљерјско-ракетној батерији за ПВД малог домета у Центру за обуку РВ и ПВО, и постала прва жена која је у нашој Војсци извршила гађање ракетом „Стрела 2М“ на циљ и остварила директан погодак.

Руководилац вежбе је бригадни генерал бугарске армије Пету Мирчев, а заменик руководиоца вежбе „Шабла 2019“ бригадни генерал Александар Бјелић.

Оставите Коментар