Вашингтон намерно измишља „кинеску пријетњу“ као изговор да повећа своју војну потрошњу у настојању да одржи своју глобалну доминацију, навело је кинеско министарство одбране у саопштењу, након што је амерички председник Џо Бајден потписао закон о одбрани за 2023. годину.

„Чињенице су више пута доказале да су САД директна претња међународном поретку и кривац регионалних турбуленција“, рекао је портпарол кинеског министарства, пуковник Тан Кефеи.

У саопштењу се даље наводи да су САД у потрази за сопственим интересима у више наврата „или водиле ратове против других земаља или стварале сукобе, узрокујући огромне жртве и расељавање невиних цивила“.

Амерички војни буџет од 858 милијарди долара за фискалну 2023. годину, којим је одобрено 10 милијарди долара за безбедносну помоћ и брзу набавку оружја за Тајван, још је један у низу провокативних потеза који „озбиљно угрожавају мир и стабилност у Тајванском мореузу и повећавају ризик од војне конфронтације Кине и САД“.

Народноослободилачка армија Кине је нагласила да ће „одлучно чувати национално уједињење и територијални интегритет земље“, упозоравајући да Вашингтон нема другог избора осим да „поштује кључне интересе и главне бриге Кине“.

Острво Тајван је самоуправно од 1949. године, али никада није званично прогласило независност од Пекинга, а Кина га сматра делом своје територије. Тензије између Пекинга и Тајпеја су високе од посете председника Представничког дома САД Ненси Пелоси Тајвану у августу.

Вашингтон мора да одустане од свог „старог трика једностраног малтретирања“ који игра са Пекингом, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји америчком државном секретару Ентонију Блинкену у телефонском разговору раније ове недеље.

„Није функционисало са Кином у прошлости, нити ће функционисати у будућности“, навео је Ји.

Оставите Коментар