Пре Бујановца и Прешево је 2016. године постало члан ове заједнице, у коју су ушле општине из Албаније, Црне Горе, Северне Македоније и са Kосмета (Тирана, Приштина, Улцињ, Тузи, Тетово и Гостивар)
Општина Бујановац постаће члан Заједнице албанских општина у региону. Први корак ка потписивању чланства је усвајање ове одлуке на последњој седници Скупштине општине.

Председник СО Енвер Рамадани каже да ће Општина објавити наредних дана детаље ове одлуке, али да није реч ни о каквој политичкој причи, већ сарадњи свих општина и градова у региону у којима живе Албанци. С друге стране, народни посланик Ненад Митровић (СНС) каже да је за Србе ово још једна политичка провокација и ништа од чега ће било ко у општини имати корист.

  • Заједница има за циљ размену искустава и заједничко деловање у многобројним пројектима и платформама у области урбанизма, иновација, заштите животне средине, културе, уметности – каже Рамадани.

Митровић, међутим, подсећа да српски одборници нису гласали за ову одлуку јер не присуствују седницима откако је формирана свеалбанска већина у овој општини:

  • Ова одлука је само још једна у низу многобројних провокација и у њој се огледа сва неспособност владајуће већине која хоће да нас врати у период сукоба и тензија на југу Србије, уместо да се окрену развоју економије, борби против вируса корона, отварању радних места и у свему томе се ослоне на државу у којој живе, што је једино исправно за бољу заједничку будућност Срба и Албанаца.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Пре Бујановца и Прешево је 2016. године постало члан ове заједнице, у коју су ушле општине из Албаније, Црне Горе, Северне Македоније и са Kосмета (Тирана, Приштина, Улцињ, Тузи, Тетово и Гостивар).

Председник Скупштине Бујановца није могао да каже одакле је потекла иницијатива да се одборници изјасне о уласку у Заједницу, али се спекулише да је као и у случају формирања свеалбанских коалиција на југу Србије после избора, овај предлог стигао из Тиране.

Иначе, директорка Секретаријата Заједнице, који има улогу координационог тела између локалних јединица, јесте Андриола Морина Kамбо из Тиране. Kако је она објаснила пре годину и по дана, иза ове иницијативе стоји јасан циљ: објединити и створити организовану свеалбанску мрежу локалне управе као тело сарадње. Заједница, према њеним речима, не преузима функције локалних јединица, али координише приближавање албанског света у региону.

ПОСЕБНА АСОЦИЈАЦИЈА НА ЈУГУ
Заједницу албанских општина у региону не треба мешати са у више наврата најављиваним оснивањем заједнице албанских општина на југу централне Србије, која би била пандан ЗСО на северу Kосмета, али која досад није формирана. Први корак ка овој заједници направљен усвајањем декларације албанских одборника из Прешева, Бујановца и Медвеђе 2013, за захтевом да се таква асоцијација формира у Србији. Они су чак тражили да се у процес дијалога Београда и Приштине, као и у финални споразум уврсти и решење за статус албанске мањине из тих општина.

Оставите Коментар