Јединице Четврте дивизије Сиријске арапске војске (САА) започеле су напад на бивше побуњенике у западној Дари. Напад је почео снажним гранатирањем побуњеничких положаја у градовима Музајриб, Жадуда и Тафас.

Гранатирање је било усмерено на канцеларију Kалдун ал-Зубија, бившег команданта Слободне сиријске војске (ФСА) и тренутног вође бивших побуњеника у западној Дари.

Према локалним изворима, тешки сукоби избили су када су трупе САА кренуле према три града. „Слободна лига Хоран“ тврди да су бивши побуњеници током сукоба погодили војни тенк и да је пешадијска јединица Четврте дивизије нападнута из заседе. Ове тврдње тек треба проверити.

Сукоби су завршени поподне након састанка официра Четврте дивизије и вођа Осме бригаде, јединице Петог корпуса којој су привржени бивши побуњеници. Састанак је организовала руска војна полиција.

Побуњеници из западне Даре добили су подршку локалних бораца широм провинције. Међутим, у другим регионима нису забележени напади или провокације.

Раније ове недеље, Четврта дивизија распоредила је велико појачање у Дари. Kасније је дивизија започела спровођење плана за појачавање мера безбедности у западној Дари. Појачани су контролни пунктови и успостављена су нова места контроле.

На десетине напада било је усмерено на сиријске трупе, па чак и на бивше побуњенике у западној Дари и другим деловима провинције током прошле године.

Данашњи ограничени напад вероватно је требало да изврши притисак на бивше побуњенике да прихвате нове мере САА у западној Дари, које су намењене побољшању безбедности. Побуњеници се међутим могу да одлучити за ескалацију у покушају да задрже свој утицај.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар