Магистрални пут од Чачка до Златибора представља жилу куцавицу западне Србије и деценијама је био запостављен и скоро потпуно девастиран.

Ове године санација магистралног пута од Паковраћа код Чачка до Беле земље на Златибору у потпуности је завршена, а радови који су се одвијали без прекида саобраћаја захтевали су од путара, али и возача велико стрпљење.

Пут од Паковраћа до Ужица пролази кроз Овчарко кабларску клисуру и пожешку котлину где и у летњим месецима долази до појаве магле, па је ова деоница велики изазов и за искусне возаче. Честа крпљења и парцијалне санације додатно су отежавале саобраћај на овој деоници, а коначна реконструкција је велико олакшање за возаче којима је вожња овом деоницом сада доста лакша и пре свега безбеднија.

Од Ужица ка Златибору није била ништа боља слика, па је пред путаре стављен озбиљан задатак, петнаест и по километара најфреквентнијег пута у западној Србији. Санација тунела, изградња потпорних зидова, све је решено без прекида саобраћаја. Ми смо урадили 54 хиљаде квадрата санације тих косина као и жичане баријере које спречавају евентуални одрон чиме је безбедност саобраћаја постављена на висок ниво – казао је за РИНУ Леко Корићанац, генерални директор „Путеви Ужице“.

Санација шест мостова била је највећи изазов, од којих су Криваја и Сушица прави грађевински подухват.

  • У првој фази је прошириван мост, у другој урађени ивичњаци и пешачка стаза као и кишна канализација. Користили смо висеће скеле и трудили смо се да све урадимо брзо и ефијкасно, од јутра до мрака, 23 сепаратора за пречишћавање отпадних вода. Ово је пут за будуће генерације – каже Слободан Божовић, технички директор.

За реконструкцију ове деонице утрошено је 45 хиљада тона асфалта, вредност радова износи милијарду и 285 милиона, а сваки уложени динар вишеструко ће се исплатити јер се од сада путује брже и пре свега безбедније.

Ова деоница саобраћајна је веза са Бих и Црном Гором и повезује девет општина Златиборског округа и град Ужице са остатком Србије.

Оставите Коментар