Председник ЛДПР Владимир Волфович Жириновски осудио је другостепену пресуду првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу којом је Караџић осуђен на доживотни затвор.

Саопштење лидера руске опозиције са Фејсбука преносимо у целости.

„Владимир Жириновски осуђује пооштравање казне Радовану Караџићу

Хероји Србије су осуђени на доживотни затвор. Да не би постала предмет западне агресије, земља мора бити јака као Русија!

Западне земље константно врше незаконите и неправедне радње. Још један пример тога је доживотни затвор, на који је Хашки трибунал осудио Радована Караџића. Ово је јунак српског народа, који је деведесетих бранио своје сународнике од геноцида и убистава током грађанског рата. Сада је проглашен криминалцем. Индикативно је да се нова арбитрарност десила уочи 20. годишњице бомбардовања Србије, које су у марту 1999. године покренуле снаге НАТО-а.

Са правне тачке гледишта, нова казна Караџићу је бесмислица. Да би се казна повећала након што се оптужени сам жалио на претходну пресуду – то готово није случај у светској пракси. Оцените колико је Запад злобан: желе да борца за срећу српског народа задрже у затвору до краја живота. С обзиром да је тај исти Запад изазвао распад уједињене Југославије и почетак крвавог грађанског рата. Током борбе, не само Срби, који су сада оптужени за све грехе, узели су оружје.

Запад не поштује ничију независност, не поштује право других народа да живи како желе. Кад је Запад уверен у властиту снагу и некажњивост, онда води агресивне ратове, бомбардовања, спроводи предаторску окупацију независних држава. НАТО би тако извршио агресију и на Русију, само да наша земља нема најјачу војску на свету и да није у стању да уништи било ког непријатеља. Пример иживљавања над српским херојем показује: све док Сједињене Државе постоје у свету са свим својим марионетским земљама, недопустиво је да земље буду слабе и беспомоћне. Русија мора бити јака и просперитетна! Само тако ћемо сачувати нашу безбедност и независност.“