Познати руски политичар – посланик у Државној Думи и лидер Либерално-демократске партије Владимир Жириновски – одувек је био радикалан и политички екстравагантан.

Остао је доследан самом себи и поводом растуће напетости у троуглу САД-Русија-НАТО.

Оценио је да Русија „у овим историјским тренуцима мора да победи Запад“. Нагласио је да Русија сада има шансу да остане једина суперсила:

„Сада имамо историјску прилику да победимо Запад. Да однесемо коначну победу! Ако се ограничимо на спречавање уласка Украјине у НАТО – ништа нећемо добити. Ушла не ушла – у тој земљи ће бити базе, добићемо и проблем диверзаната“.

Додатно је нагласио и упозорио:

„Своје захтеве треба да поставимо радикалније. Не треба да тражимо да се НАТО врати на позиције из 1997. године, већ да инсистирамо на потпуном распуштању те војне алијансе. Она мора да нестане. Не тражимо да НАТО повуче своје трупе уназад, већ да их потпуно уклони са европске територије. У Европи сво нуклеарно оружје, осим оног којима располаже Русија мора бити уништено“.

Жириновски је, заправо, изложио сопствени спољнополитички програм:

„Све санкције против Русије морају бити укинуте. Русија би требало да има западне границе тамо где их је СССР имао 1. јануара 1991. године“.

Признао је да „непријатељ“ неће пристати на све што он предлаже, а ни на оно што Москва официјелно тражи:

„Очигледно је да то неће уследити. Зато морамо искористити своју предност коју имамо у војно-техничкој области. Без тога нећемо успети. Не треба нам класични војни успех у смислу заузимања Берлина или уласка у Париз. Морамо радикално да решимо проблем. Тако да међу неколико велесила остане једна – Русија. Свет неће моћи да издржи три“.

Жириновски је уверен да је ово што предлаже изводљиво:

„Сада је то могуће! Управо сада! Имамо велику шансу! Немам у виду тенковске армије, нити балистичке ракете, већ наоружање које сада имамо само ми. Стога сада морамо елиминисати могућност да нас неко може угрожавати“.

Још је, наступивши у Думи, додао:

„Уверавам вас, поклекнуће! Треба им све објаснити у разговору један на један са Бајденом, а он ће издати наређење за повлачење. Све у свему, шанса је велика! Треба да сви будемо добро расположени. Ако наши лидери коначно донесу праву одлуку, то ће бити решење за све проблеме. Ми ћемо владати светом!“

Оставите Коментар